Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Kada ir kaip plautis rankas?


Kada ir kaip plautis rankas?


Niekam ne paslaptis, kad dažnai plaudamiesi rankas galime išvengti  daugelio ligų. Švarios rankos seniai ne prabanga, o paprasčiausia būtinybė, ypač dirbantiems kai kuriuose darbuose. Kad rankos būtų švarios iš tiesų nieko ypatingo lyg ir nereikia. Pakanka vandens ir muilo gabalėlio. Rankas taip pat galima nusivalyti ir specialiais alkoholio turinčiais tirpalais, jeigu vandens šalimais nėra. Tačiau ne visi žino, kada konkrečiai reikia plautis rankas. Pabandykime išsiaiškinti.
Kada tikrai reikia plautis rankas?
Rankas visada reikia plautis jeigu dienos metu lietėte kitus asmenis ( pavyzdžiui sveikinotės), daiktus( durų rankenas, telefonus, kompiuterio klaviatūras)  ar tiesiog kietus paviršius ( stalus, kėdes_. Per visą dieną jūs pastoviai ką nors liečiate- taigi, ant jų prisikaupia gana daug bakterijų ar net virusų. Jeigu neplautomis rankomis liečiate savo burną, nosį, akis, ausis- šiais organizmais tiesiog galite užsikrėsti ir susirgti. Nors bakterijų atsikratyti neįmanoma, - tikimybę užsikrėsti sloga, gripu ar kitokiais nemaloniais dalykais galite stipriai sumažinti dažnai plaudamiesi rankas.
Rankas tikrai reikia plautis kai ruošiatės
  • gaminti maistą
  • ruošiatės valyti ar plaunti nedideles odos žaizdeles ar odos pažeidimus
  • vartoti ar duotikitam asmeniui vaistus
  • rūpinatės kitu asmeniu ( ligoniu, vaiku, sužeistuoju)
  • ruošiatės įsidėti arba išsisimti kontaktinius lęšius, dantų plokšteles, pan.

Rankas būtinai reikia plautis ir tuomet kai
  • Kai jūs ruošėte maistui žalią mėsą , žuvį ar paukštieną
  • Kai pasinaudojote tualetu ar pakeitėte kūdikiui sauskelnes
  • Kai žaidėte su savo augintiniu ( šunimi, kate, driežu ar akvariumo žuvyte) arba lietėte jų žaislus ar priežiūros priemones
  • Kai nusišnypštėte nosį, užsikosėjote ar nusičiaudėjote
  • Po to kai sutvarstėte žaizdą ar padėjote ligoniui ar sužeistam asmeniui
  • Kai tvarkėte šiukšles, namus ar dirbote sode ar darže, arba po to kai tvarkėte kokius nors suterštus daiktus- sodo ar daržo įrankius, skalbinius, valėte purvinus batus
  • Jeigu kam nors paspaudėte ranką sveikindamiesi
  • Ir visada visada plaukitės rankas, jeigu jūs jaučiate, kad jos purvinos

Kaip taisyklingai plautis rankas?

Amerikos tikrai neatrasite.Rankas geriausia plautis su muilu ir su vandeniu. Kaip tai padaryti?
  • Pirmiausia sušlapinkite savo rankas po tekančiu vandeniu ( jis gali būti tiek šiltas, tiek šaltas).
  • Išmuiluokite rankas muilu ( paprastu muilo gabalėliu, skystu muilu ar muilo milteliais).
  • Gerai jas ištrinkite muilo putomis- bent jau 20 sekundžių( patartina lengvai jas trinti). Išmuiluokite visus rankų paviršius- delnus, tarpupirščius, plaštakų nugarinę dalį ir stenkitės,kad muilo patektų ir po nagais.
  • Muilo putas gerai nuplaukite ir po tekančiu vandeniu.
  • Gerai nusausinkite rankas- geriausia vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ar išdžiovinkite jas po karšto oro srove.
  • Čiaupą geriausia užsukti alkūne arba naudojantis popieriniu rankšluosčiu.

Ar būtina naudoti antibakterinį muilą?

Pasirodo, jog antibakterinis muilas tėra gerai išpūstas mitas. Mokslinių tyrimų duomenimis, antibakterinis muilas nėra efektyvesnis nei įprastinis ir infekcijų plitimą jis stabdo visiškai taip pat kaip ir įprastinis. Darf įdomiau, tokio muilo vartojimas skatina įprastinių bakterijų atsparumą skalbimo priemonėms. 2016 metais JAV buvo išleistas įstatymas, draudžiantis pardavinėti gyventojams antibakterines rankų plovimo ir valymo priemones (tame tarpe ir muilus), kuriuose yra triklozano ir triklokarbano. Taip pat yra įrodyta, jog triklozanas yra endokrininės sistemos veiklą trikdanti medžiaga, kurios beje yra dedama ir į populiarias dantų pastas.Amerikiečiai jau uždraudė triklozaną dėti į muilo putas, skystą muilą, muilo gabalėlius ir kūno plovimo priemones.

Kaip naudotis alkoholio turinčiomis rankų dezinfekavimo priemonėmis?

Alkoholio turinčios rankų dezinfekavimo priemonės yra patogios kelyje ar tuomet, kai po ranka nėra vandens ar muilo. Prieš naudodamiesi tokia priemone, pirmiausia turėtumėte įsitikinti ar ji tikrai tokia ir yra. Rankų dezinfekavimui tinka tik tokios priemonės, kuriose yra ne mažiau kaip 60 procentų alkoholio.
Naudotis šiomis priemonėmis yra visiškai paprasta.
  • Jums reikia šia priemone gerai išsitepti rankas, kad jos visiškai sušlaptų.
  • Po to rankas gerai ištrinti- kad priemonė pasiskirstytų ant visų rankų paviršių ir leisti joms nudžiūti ore.

Rankas taip pat galite dezinfekuoti ir antimikrobiniu skysčiu sudrėkintomis šlapiomis servetėlėmis. Tačiau taip pat reikia įsitikinti, jog alkoholio kiekis jose yra tikrai nemažas. Nei rankų dezinfekavimo priemonės nei šlapios servetėlės  jūsų neapsaugos, jeigu rankos yra tikrai purvinos- suterštos žemėmis ar panašiai. Šiuo atveju bandykite ieškoti muilo ir vandens, kad galėtumėte jas švariai nusiplauti.
Kaip mokyti vaikus?
Gydytojai siūlo skatinti savo atžalas kuo dažniau plautis rankas su vandeniu ir muilu. Tai turėtumėte daryti patys, nesitikėdami, jog šių dalykų juos išmokys darželyje ar mokykloje. Kad vaikai tikrai jas išmoktų nusiplauti, yra siūloma, jog rankas vaikas turėtų plautis maždaug tiek laiko, kiek jam užtruktų 2 kartus sudainuoti dainelę "su gimimo diena".
Jeigu jūsų vaikas pats negali pasiekti kriauklės-prie jos turėtų stovėti pastatoma kėdutė, ant kurios jis pats galėtų netrukdomas pasilypėti, kad rankas nusiplautų pats.
Vaikams taip pat galima leisti naudotis rankų dezinfekavimo priemonėmis, jeigu vandens ir muilo šalimais nėra. Jie turi žinoti, jog tereikia šiai priemonei leisti visiškai išdžiūti pačiai , ir tik po to užsiimti kitais darbais.
Taip pat ši rankų dezinfekavimo priemonė turi būti laikoma saugioje ir atokioje vietoje.
Jauniems tėvams taip pat reikėtų žinoti, jog vaikų darželiuose ir lopšeliuose dažniau suviduriuoje ir susloguoja , o kartais ir parneša šias ligas namo.
Leisdami savo atžalą į darželį turėtumėte įsitikinti, jog darželyje vaikai mokomi dažnai plauti rankas. Gerame darželyje jie tai turėtų daryti kelis kartus per dieną, ir ne tik prieš valgį.
Taip pat reikėtų patiems apžiūrėti, ar vieta kur keičiamos vaikų sauskelnės lopšelyje yra atskirta nuo vaikų valgomojo kambario.
Būkite sveiki- visada:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą