Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Lateksas- ne vien tik pirštinėse

Lateksas- ne vien tik  darbinėse pirštinėse

Kas yra lateksas?



Lateksas yra medžiaga, iš kurios yra gaminama guma. Ar tai dirbtinė medžiaga? Tikrai ne. Iš tikrųjų lateksas yra baltymas, kuris yra aptinkamas gumos medžiuose- įsivaizduojate- tokie iš tikro egzistuoja. Kaip ir visi baltymai jis gali sukelti alergiją. O ši alergijos rūšis nėra visiškai nekalta.
Pasirodo, nuo pat gimimo mes beveik visi susiduriame su guma ar jos produktais. Na , ir žinoma, su lateksu.


Kokie yra alergijos lateksui požymiai?

Alergija lateksui nesiskiria nuo jokios kitokios alergijos.  Jeigu jūs esate alergiškas lateksui ir susidūrėte su juo, jums gali pradėti niežėti odą, parausti akys. Jos taip pat gali pradėti ašaroti, gerklėje gali pardėti perštėti. Jeigu padėtis sunkesnė- gali tapti sunku kvėpuoti, atsirasti dusulys ir kosulys. Jeigu alergija ypač stipri- gali vystytis netgi šokas.

Visi žinome, jog latekso yra namuose naudojamose guminėse darbo pirštinėse. Tačiau jo yra beveik visur,- net ten, kur to net neįtariame.
Bėda ta, kad lateksas, nors ir yra baltymas, bet jo smulkios dalelytės gali išsiskirti kaip garai. Taip gali atsitikti, jeigu kažkas šalia jūsų dirbo su guminėmis pirštinėmis ir jas staiga nusiėmė. O tai jau gali tapti nebejuokinga, jeigu jūs esate alergiškas šiai medžiagai.


Ar visi gumos  produktai turi latekso?


Taip. Latekso yra visuose gumos produktuose. Tačiau mokslininkai teigia, jog sintetinės gumos produktai- tokie kaip latekso dažai alergizuoja mažiau.

Kaip vystosi alergija lateksui?


Alergiją lateksui išauginsite ne per vieną dieną. Tam, kad išsivystytų alergija, su šia medžiaga reikia susidurti dažnai ir gan ilgai.
Jeitgu esate įpratę šeimininkauti su guminėmis pirštinėmis- iš pradžių atsiranda vietiniai alergijos požymiai- oda sausėja, pradeda niežėti, vystosi egzema.Alergijos požymiai paprastai atsiranda per 24-48 valandas po darbo su tokiomis pirštinėmis. Ilgainiui, tokia alergija gali ir sustiprėti, ant odos gali atsirasti pūslės, vystytis dilgėlinė. Jeigu ir toliau nekreipsite į tai dėmesio- alergijos reiškiniai tik sustiprės. Tada ji pradės reikštis ir nedėvint tokių pirštinių, o būnant aplikoje, kur yra jo garų- pavyzdžiui ligoninėje.


Kur yra latekso?


Latekso gali būti guminėse darbui skirtose pirštinėse,- įskaitant ir medicinines pirštines. Jo taip pat gali būti įvairiuose pripučiamuose balionuose, balionėliuose, taip pat ir intymiose apsaugos priemonėse.
Latekso dar gali būti ir šiuose namų apyvokos ir higienos reikmenyse

Kiliminėje dangoje
Balionuose
Guminiuose žaisliukuose
Šidlymo pūslėse
Vaikiškuose čiulptukuose ir žindukuose
Kai kuriose sauskelnėse
Plaukų gumytėse
Trintukuose
Intymiose asmeninės apsaugos priemonėse
Plaukimo akiniuose
Teniso ir badmintono raketėse
Dviračių ir motociklų ranktūriuose
Arterinio kraujospūdžio matavimo manžetėse
Stetoskopuose
Ligoninėse naudojamose lašelinėse
Respiratoriuose
Įvairiuose elektroduose
Ligoninės naudojamose apsauginėse kaukėse
ir netgi - dantų protezuose.
Namuose auginamuose fikusuose

Jeigu jūs esate alergiškas lateksui, jums gali vystytis kryžminė alergija į panašius baltymus turinčius maisto produktus. Todėl, jums taip pat reikėtų vengti šių maisto produktų

Avokadų
Bananų
Kaštainių ir kaštonų
Kivių
Pasifloros (kitaip dar vadinamos passion fruit).

Į šiuos vaisius alergiško lateksui žmogaus organizmas gali sureaguoti kaip į lateksą.

Ar visi tampa alergiški lateksui?


Taip nutinka toli gražu ne visiems. Tačiau dažnai ligoninėse būnantiems asmenims, o taip pat sergantiems egzemomis, astma ir kitokiais alerginiais susirgimais, rizika, jog išsivystys ši alergijos rūšis yra didesnė.
Gydytojai netgi teigia, jog yra žmonių grupė, kuriai rizika, jog išsivystys alergija lateksui yra didesnė.

Šiai rizikos grupei priklauso


Asmenys, su stuburo įskila - Spina bifida.
Daug kartų operuoti asmenys.
Pastoviai dirbantys su guminėmis pirštinėmis asmenys.
Sveikatos apsaugos įstaigų darbuotojai.
Su gumos produktais dirbantys asmenys.
Alergiški asmenys.


Kaip išvengti alergijos priepuolių?


Visų pirma, reikėtų vengti bet kokio kontakto su šia medžiaga. Namuose nenaudoti guminių pirštinių ir iš namų išnešti latekso turinčius daiktus- ir netgi močiutės fikusą, jeigo to reikia jūsų sveikatai.
Jeigu prireikia bendrauti su sveikatos apsaugos darbuotojais, -gydytojais, odontologais, laborantais- būtinai juos perspėti apie tai, jog esate alergiški lateksui. Šiais laikais ligoninėse jau yra medicininių pirštinių be šios medžiagos.

Užsienyje taip pat yra populiaros specialios apyrankės, ant kurių yra nurodyta, jog žmogus yra alergiškas tai ar kitai medžiagai ar maisto produktui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą