Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ar vitaminai akims tikrai gali apsaugoti nuo glaukomos?


Kenčiantiems nuo šios ligos dažnai papildomai siūlomi maisto papildai, kurie turėtų pagerinti akių būklę ar regėjimą. Tačiau gydytojai, nors ir rekomenduoja tokius vitaminus, stipriai jų nesureikšmina.  Nors šie maisto papildai galimai ir veikia, tačiau mokslinių jų efektyvumą patvirtinančių tyrimų deja, beveik nėra. Šiai dienai nėra mokslinių įrodymų, jog vitaminų vartojimas padeda atstatyti dėl glaukomos prarastą regėjimą ar neleidžia išsisvystyti šiai ligai.

Šiai diena yra žinomi tik keli moksliniai tyrimai, kuriuose buvo tiriama vitaminų nauda glaukomos gydymui. Tyrimų rezultatai leidžia manyti, jog valgant daug vitamino B  turinčių maisto produktų (žalių lapinių daržovių)- galima užkirsti kelią kai kurių glaukomos rūšių išsivystymui. Tačiau sintetiniai maisto papildai - vitaminų B kompleksas, B6 ar B12 vitaminai tokios pat naudos neatneša.

Taip pat yra pavienių tyrimų, kuriuose nustatyta, jog vartojant antioksidantus bei natūralius maisto produktus- Ginkgo biloba, tropinius vaisius, geriant žaliąją arbatą taip pat gali pristabdyti glaukomos progresiją, tačiau platesnių tyrimų šiuo klausimu taip pat nėra atlikta. Seniau vyravusi nuomonė, jog vitamino C vartojimas taip pat sumažina glaukomos išsivystymo riziką taip pat reikalauja rimtesnių mokslinių irodymų.

Kas yra glaukoma?

Glaukoma yra grupė neišgydomų ligų, kurių metu dėl padidėjusio spaudimo akies obuolyje negrįžtamai prarandamas regėjimas. Šiai dienai yra žinoma beveik 60 šią būklę sukeliančių ligų. Visų jų pasekmė- regos nervo atrofija. Kartais dar glaukoma vadinama ,,žaliąją katarakta". Toks pavadinimas atsirado todėl, kad glaukomos priepuolio metu akies vyzdys išsiplečia, jis tampa nejudrus ir apžiūros metu yra specifinės žalsvos spalvos.

Kokie yra glaukomos požymiai?

  • Glaukomai būdingi stiprūs raižantys akies skausmai, taip pat sunkumas akyse ir  akipločio sumažėjimas. 
  • Matomas vaizdas gali tapti miglotu, prieš akis gali būti matomas ,,tinklelis" .
  • Gali būti sunku žiūrėti į ryškią šviesą - pavyzdžiui lempą. Taip pat prieš akis gali būti matomos vaivorykštės. 
  • Vakare ir naktį vaizdą matyti yra sunkiau. 
  • Akys gali pradėti dažniau ašaroti, taip pat gali varginti padidėjusio akių ,,drėgnumo" jausmas. 
  • Akys taip pat gali parausti. 
  • Aplink akių obuolius gali būti jaučiamas skausmingumas.

Kaip gydoma glaukoma?


Priklausomai nuo to, kiek toli šis susirgimas yra pažengęs, skiriasi ir glaukomos gydymas. Jeigu liga yra toli pažėngusi- gydymas neretai yra operacinis. Akispūdį mažinančių vaistų vartojimas yra skiriamas kai regėjimas nėra stipriai pakenktas. Be vaistų skyrimo papildomai gali būti skiriami vitaminai bei fizioterapinis gydymas.

Ką galime padaryti patys?

1. Gyvenimo būdo pokyčiai

Glaukoma yra labai klastinga liga ir dažniausiai prisėlina labai pamažu, todėl jos pradžia dažnai lieka nepastebėta. Todėl savo regėjimą reikia saugoti jau nuo jaunystės. Jeigu liga jau diagnozuota, svarbu kas 3-6 mėnesius pasirodyti gydytojui, net jeigu jūs nieko nejaučiate. O jeigu pradėjo varginti akių ar galvos skausmai- pas gydytoją apsilankyti yra tiesiog būtina.

Taip pat yra būtina griežtai vykdyti visus gydytojo nurodymus. Ši liga nepabėgs ir nepasislėps- tai kad nieko blogo nejaučiate dar nereiškia, jog jūsų regėjimas nesilpsta.

Patys galite pakeisti savo darbo ir poilsio režimą. Tai nėra brangu, tačiau veiksminga. 

Akispūdį didina buvimas šaltame ore ar šaltose patalpose. Slidinėjimo kalnų kurortuose verčiau atsisakyti ir rinktis šiltesnius kraštus atostogoms. Vasaros metu reikėtų dėvėti specialius nuo ryškios šviesios saugančius akinius.

Kad akispūdis nepadidėtų staiga, reikėtų vengti tokios kūno padėties, kurios metu kraujas staiga priplūsta į galvą. Todėl nepadarysite nusikaltimo, jeigu vengsite rizikingų treniruočių, ravėjimo darže ar sode, taip pat  ir grindų plovimo- patikėkite šiuos darbus sveikesniems už Jus.

Vairuotojams taip pat vertėtų atsiminti, jog  temstant ar auštant, vakare ar naktį jeims geriau nevairuoti.

2. Dieta sergant glaukoma

Jeigu kenčiate nuo glaukomos, vienareikšmiškai jums reikia nustoti vartoti alkoholį ir atsisakyti cigaretės ar kitų stimuliuojančių medžiagų.  Akispūdį kelia ir didelis baltymų turinčių maisto produktų vartojimas, todėl mėsos ir žuvies produktų kiekius reikėtų pradėti riboti, bei rinktis liesesnes jų rūšis.
Gydytojai taip pat nerekomenduoja gerti stiprios kavos ar stiprios arbatos. Sergantiesiems glaukoma taip pat vertėtų atsisakyti mielinių kepinių ir batonų. Nereikėtų piktnaudžiauti lengvai įsisavinamais angliavandeniais ir  riebalais. Vandens siūloma gerti juo nepiktnaudžiaujant- iki 1.5 litro per dieną. Siūloma valgyti kuo daugiau žalumynų, žalių lapinių daržovių, vaisių ir kruopų bei vartoti pieno produktus.

Glaukomos profilaktika

Šiandien gydytojai primygtinai rekomenduoja pradėti reguliariai tikrintis akis peržengus 40 metų amžiaus ribą. Jeigu kas nors šeimoje jau serga glaukoma- reguliariai pasitikrinti regėjimą turi visi šeimos nariai.

Būkite sveiki.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą