Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ko negalima šildyti mikrobanginėje krosnelėje?

Ko negalima šildyti mikrobanginėje krosnelėje?


Mikrobanginė krosnelė jau ne vieną dešimtmetį puikuojasi save gerbiančios šeimininkės virgtuvėje. Ir tai nenuostabu - ja naudotis gali net penkiamečiai. Ji saugi, patogi ir puikiai atlieka savo paskirtį. Tačiau kai kurių maisto produktų mikrobanginėje krosnelėje šildyti nederėtų.  Juolab, visada vertėtų prisiminti, jog mikrobangei krosnelei taip pat reikėtų naudoti specialius indus.
Visi žino, jog į mikrobangų krosnelę negalima dėti metalinių dubenėlių ar kepimo formelių. Tačiau netinka į ją dėti ir polistirolo indeliai bei kai kurios plastmasės rūšys. Šios medžiagos, veikiamos mikro bangomis gali išskirti kancerogeninius junginius.
Kulinarijos specialistai rekomenduoja maistą mikrobangėje ruošti ir šildyti tik baltuose keramikiniuose, specialiuose stikliniuose ar porcelianiniuose induose. Spalvoti dekoruoti keramikiniai indai taip pat nėra pats geriausias pasirinkimas mikrobangei krosnelei.

O kokių maisto produktų nereikėtų dėti į mikrobangę krosnelę?

1. Brokolių

Nors brokoliai ir laikomi viena iš sveikiausių daržovių, tačiau užšaldytus brokolius  geriausia atšildyti natūraliu būdu- mokslininkai nustatė, jog atšildant juos mikrobanginėje krosnelėje yra prarandama net iki 97 %  juose išlikusių vitaminų ir kitų naudingųjų junginių. Sveikiausia brokolius atšildyti natūraliai ir ruošti juos tik garuose.

2. Česnakų

Laikoma, jog česnakas yra ne tik maistas, bet ir vaistas. Tačiau ruošdami jį mikrobanginėje krosnelėje, deja prarasite jo vaistingąsias savybes.

3. Šaldytos mėsos  ir žuvies

Nors atšildymo funkcija didžiuojasi beveik kiekviena mikrobanginė krosnelė, tačiau ne visi žino, jog atšildant joje mėsą prarandama daug mėsoje esančių vitaminų ir naudingųjų medžiagų. Geriausia šaldytą mėsą atšildyti per ilgesnį laiką, bet natūraliai, kambario temperatūroje.


4. Baltyminiį maisto produktų


Ne visi žino, jog mikro bangos yra naudojamos kai kurių medicininių produktų dezinfekcijai. Jos užmuša bakterijas. Tačiau kaip jos tą daro- nagi suardo bakterijų baltymus. Tą patį jos daro ir su maiste esančiais baltymais- juos sutrauko ir suardo. Patiekalo skonis gal būt daug ir nesikeičia, tačiau maistingosios šio patiekalo savybės stipriai nukenčia.


5.Užšaldytų vaisių ir uogų

Atšildydami uogas ir vaisius mikrobanginėje krosnelėje ne tik prarandate dalį juose esančių vitaminų. Mokslininkai nustatė, jog veikiami mikrobangų kai kurie uogose ir vaisiuose esantys junginiai glikozidai  virsta į kancerogeninius junginius. 

6. Motinos pieno

Na, šis punktas aktualus tik jaunoms mamoms, tačiau jį pravartu žinoti visiems. Moksliniai tyrimai nustatė, jog mikrobangėje krosnelėje pašildytame motinos pienelyje žarninės lazdelės bakterijos auga greičiau nei įprastai pašildytame piene.

7. Prieskoninių žolelių

Džiovinti prieskonines žoleles mėgsta ne viena šeimininkė. Tačiau prityrę kulinarai jas siūlo džiovinti įprastai- sausoje vėsioje vietoje. Mikrobangė šiam reikalui netinka - pasirodo, jog prieskoninėse žolelėse drėgmės yra ne tiek jau daug, todėl jos mikrobanginėje krosnelėje dažniausiai perdžiūsta, o jeigu yra pernelyg sausos- gali ir savaime užsidegti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą