Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ką daryti, kad lūpos neskilinėtų?

Ką daryti, kad lūpos neskilinėtų?


Lūpos skilinėja visiems. Tai nėra nuostau, nes mūsų lūpos yra viena iš ploniausių ir labiausiai pažeidžiamų žmogaus odos vietų. Priešingai nei kitose kūno vietose, lūpų odos niekas nesaugo nuo perkaitimo ar peršalimo- joje nėra nei riebalinių, nei prakaitų liaukų. Todėl lūpos lengvai šerpetoja ir skilinėja, - ypač per karščius arba šaltu ar vėjuotu oru. Žinoma, - šerpetojančios lūpos daug grožio nesuteikia, tačiau yra dar viena bėda- jas gali labai skaudėti.O kad lūpos nažiau skilinėtų, tereikia tik šiek tiek pasirūpinti savimi. 


Ką daryti, kad lūpos nešerpetotų ir neskeldėtų?


Pirmiausia, reikėtų prisiminti, jog skęstančiųjų gelbėjimas yra jų pačių reikalas. Todėl pirmiausia reikėtų pasirūpinti lūpų apsaugos priemonėmis. Jos labai paprastos- lūpų pieštukas ir skarelė( arba šalikas).

Naudokite lūpų pieštuką ar vazeliną


Prieš eidami į šaltą ar vėjuotą lauką, -pasitepkite lūpas riebiu kremu, vazelinu, ar lūpų balzamu. Geriau, jeigu lūpų balzamas yra su apsauga nuo saulės spindulių. Tačiau jeigu neturite nei lūpų balzamo, nei vazelino- tiks ir močiutės išbandytas metodas- kiaulės taukai. Žinoma, vaistinėje jums taip pat gali pasiūlyti specialių lūpų kremų, kuriuose yra vitaminų A ir E. Jeigu ant lūpų tepsite veidui skirtą kremą- bėdos taip pat nebus. Tačiau jūsų lūpoms skirti kremai būna minkštesni, švelnesni ir greičiau susigeria. Jeigu lūpos suskilę labai stipriai- gali pagelbėti specialūs apsauginiai kremai ir tepalai su cinku.

Lūpų balzamu lūpas yra patariama tepti ne vieną kartą iš ryto, bet vieną kartą per valandą- tol kol esate lauke.

Jeigu mėgstate laižyti savo lūpas- geriau rinktės lūpų pieštuką be jokio skonio. Bėda slypi tame, kad skanų lūpų pieštuką ar skaniai kvepiančius lūpų dažus nesąmoningai norisi nusilaižyti- o džiūstančios seilės džiovina jautrią lūpų odą ir taip dar paskatina jas trūkinėti. Šaltuoju metų laiku, o taip pat ir per karščius reikėtų pasisrtengti atsisakyti įpročio  laižyti, kandžioti ar  liesti lūpas – ypač jeigu oras yra vėjuotas ar žvarbus.


Saugokite lūpas nuo šalčio


Lūpas ir veidą saugokite nuo šalčio. Šaliku galima pridengti ne tik kaklą, bet ir apatinę veido dalį. Taip jūsų lūpos ir veidas nesušals.


Gerkite skysčius


Gerkite daug skysčių. Niekam ne paslaptis, jog trūkinėjančios lūpos yra signalas, jog mums trūksta vandens. Jeigu esate ne namie- rinkitės ne karštą kavą, o arbatą- kava dar labiau džiovina. Iš tikro,- jeigu lūpos šerpetoja ir džiūsta- neapsiriksite, jei per dieną išgersite kelias stiklines skysčių daugiau- blogiau tikrai nebus.

Pakeiskite savo dantų pastą. Neretai į dantų pastą dedama  daug fluoro. O šis gali sudirginti jautrią gleivinę ar aplink odą esančią burną. Jeigu pastebėjote, jog dantų pasta yra dirginanti- drąsiai ją keiskite.

Drėkinkite aplinką


Namuose įsigykite oro drėkintuvą. Ne paslaptis, jog centralinis šildymas nėra pats geriausias šildymo būdas- namuose pastoviai būna tai labai šalta, tai labai karšta. O neretai juose būna ir labai sausa. Kas irgi sveikatos neprideda.


Venkite alergenų


Venkite alergenų ir dirgiklių. Jei einate į lauką- stenkitės nepurkšti šalia veido jokių kvepalų. Taip pat venkite lūpas džiovinančių lūpų pieštukų ( jeigu pastebėjote, jog tokį nusipirkote) ar  odą džiovinančių kūno priežiūros  priemonių. 


Kvėpuokite per nosį


Stenkitės kvėpuoti per nosį. Kai kvėpuojate per burną- lūpos ir burna tikrai džiūsta.

Valgykite sveikiau


Stenkitės vartoti daugiau vitaminų turinčių maisto produktų. Žiemą reikėtų nepamiršti morkų salotų, paprikų, oranžinės ir raudonos spalvos vaisių ar uogų - apelsinų, šaltalankio, taip pat pieno, kiaušinių, bei patiekalų iš kepenėlių.Odos būklę taip pat gerina ir vitaminai A ir E. Vitamino A yra aptinkama geltonos ir oranžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse, piene, svieste. Vitamino E gausu nevalytuose( nerafinuotuose) aliejuose, grūdų gemaluose, riešutuose, žuvyje. Šie abu vitaminai turi būti vartojami su riebalais- deja kitaip mūsų organizmas jų neįsisavina.

Jeigu daugiau skilinėja lūpų kampučiai, reikėtų vartoti ir vitamino B turinčių maisto produktų.  Šio vitamino yra žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose, kepenyse, moliūgo sėklose, mielėse.

Prižiūrėkite savo odą


Nepamirškite pasirūpinti savo lūpomis taip, kaip rūpinatės visa oda. Vakare jas  taip pat kaip ir veidą reikėtų kruopščiai nuvalyti makiažo valikliu arba miceliniu vandeniu. Prieš miegą jas taip pat galia patepti  maitinančiu lūpų balzamu ar vitaminų A,E, B turinčiu kremu ar pieneliu. Vieną kartą savaitėje, palepinkite savo lūpas skania kaukyte. Jeigu kiekvieną dieną lūpas drėkinsite šviežių vaisių ar uogų sulčių kaukyte- jos taps stangresnės.

Kaukės lūpoms

Jeigu  lūpas 15 minučių palepinsite tarkuotais agurkais ar šviežiai spaustomis agurkų sultimis - jos taps minkštesnės ir švelnesnės.

Lūpas taip pat suminkštins ir medaus kaukė- tereikia lūpas sutepti medumi ir palaikyti 15-20 minučių. O po to medų nuplauti ir lūpas sutepti augaliniu aliejumi ar  lūpų kremu.

Jeigu norite stangresnių lūpų- lepinkite jas varškės ir tarkuotų morkų kaukyte.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą