Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ar galima kepti užšaldytą kalakutą?

Ar tikrai orkaitėje galima kepti užšaldytą kalakutą?


Taigi, artėjant Šv. Kalėdoms, jūsų dėmesiui pateikiamas milijono eurų vertas klausimas- Ar galima kepti užšaldytą kalakutą? Ir atsakymas jus nustebins- pasirodo, jog taip daryti tikrai galima.
Jūs drąsiai galite dėti į orkaitę užšaldytą paukštį, tačiau reikia laikytis kai kurių atsargumo taisyklių. Kokios yra šios taisyklės?  Su jomis ir siūlome susipažinti.

I. Pirmoji taisyklė

Pasirinkite tinkamą kalakuto ( ar kokio nors kito užšaldyto paukščio) gaminimo būdą.

Užšaldytą paukštį ( mūsų atveju kalakutą) galite drąsiai dėti į orkaitę, tačiau jo negalima gruzdinti gruzdintuvėje, dėti ant grotelių, kabinti į rūkyklėlę ar ruošti mikrobangėje krosnelėje. Užšaldytą paukštieną galite dėti tik į orkaitę ( arba į kaimišką krosnį).

Jeigu tokį paukštį skrudinsite riebaluose ar kepsite ant grotelių- paukščio odelė apskrus, tačiau tai kas bus po odele taip ir gali likti žalia ar pusžale mėsa. Bus ne tik neskanu- nes mėsa visiškai neiškeps, bet ir pavojinga sveikatai- paukštienoje gali būti salmonelių, kurių taip ruošdamos paukštį neužmušite.

Jeigu tokį neatšildytą paukštį kabinsite į rūkyklėlę- taip pat nieko gero iš to neišeis. Visų pirma- suledėjusios mėsos ištūkyti nepavyks, o visų antra- sudarysite idealias sąlygas daugintis mikrobams.

O kaip su kepimo maišais ar rankovėmis? Idėja lyg ir nebloga, tačiau nepasiteisins šiuo atveju. Kepant paukštį, vis tiek reikės atidaryti šį maišą. Kas gali įvykti- tiesiog nusideginsite iš maišo besiveržiančiu vandens garų kamuolių. O tai yra  visiškai nemaloni perspektyva mūsus supratimu.

II. Antroji taisyklė

Paukštį kepti teks ilgiau nei įprastai

Amerikiečių Žemės ūkio skyriaus (USDA) rekomendacijos būtų tokios. Jeigu kepate orkaitėje užšaldytą paukštį, tai jį kepti reikia 1,5 karto ilgiau nei normalų atšildytą pauukštį. Tai, ūkiškai, jeigu įprastai atšildytą kalakutą kepsite apie 5 valandas, tai dėdamos užšaldytą paukštį į orkaitę, turėsite prie jos praleisti maždaug 7 ir pusę valandos.

Gyvenantiems užsienyje gali būti šiek tiek lengviau- paprastai ant šaldyto paukščio pakuotės yra nurodomas laikas, per kurį šis paukštis turėtų iškepti.

III. Trečioji taisyklė

Naudokitės termometru

Nors maisto gaminimo termometras nėra įprastas mūsų šeimininkių atributas- tai puikus amžiaus išradimas, kuris pravers būtent šiuo atveju. Ypač, jeigu reikia įsitikinti, jog kepsnys yra tikrai iškepęs.  Kalakutas ir jo įdaras tikrai bus iškepęs, jeigu jo vidinė temperatūra bus 74C ( arba 165F).

Kad išsiaiškintumėte, kad taip yra iš tikrųjų, termometro galiuką įsmeikite į kulšies vidinę dalį ir į storiausią krūtinės vietą. Kai temperatūra šiose vietose pasiekia 74 C, metas išjungti orkaitę, traukti paukštį lauk ir leisti jam atvėsti bent 20 minučių.


IV. Ketvirtoji taisyklė

Neužmirškite išimti paukščio vidurių

Ne paslaptis, jog šaldyto paukščio krūtinėje būna įdėtas jo kaklas, skrandukas ir kepenėlės. Dažniausiai jos į nieką nepakuojamos. Tačiau kalakuto skrandukas ir kaklas neretai  pirmiausia yra su dedami į popierinį ar plastikinį maišelį ir tik tada į paukščio krūtinę.

Jeigu kepate viščiuką- plastmasės krūtinėje greičiausia nebus, ir nieko baisaus neįvyks.  Tačiau neištraukusios plastikinio maišelio su paukščio kaklu  galite rimtai apsinuodyti, jeigu jis pateks į orkaitę. Čia vėl susiduriame su problema- dėdamos į orkaitę šaldytą kalakutą, iš ledo gabalo maišelio neištrauksite. Ką daryti? Vos tik pastebėsite, jog paukštis orkaitėje jau atšilo- kulinarinėmis žnyplėmis ištraukite nelemtąjį maišelį su kaklu ir skranduku. Nėra malonu, tačiau būtina. Kodėl? Jeigu toks maišelis kepdamas ištirps- apsinuodysite lydyta plastmase. Jeigu pastebėjote, jog šis plastikinis maišelis jau išsilydė- drąsiai meskite visą kalakutą lauk. Lydyta plastmasė nėra maistas, nors ji tik ir kalakuto viduriuose.

V.  Penktoji taisyklė

Būkite labai atsargūs, jei perkate jau kimštą kalakutą

Lietuvoje tokio stebuklo gal dar ir nėra, tačiau gyenantys JAV  ar Jungtinėje Karalystėje, tikrai gali nusipirkti jau iškimštą  ir kepimui paruoštą kalakutą.

Tokių kalakutų paprastai  nerekomenduojama atšildyti ir juos siūloma dėti į orkaitę negaištant laiko visokiems atšildymams. Dar daugiau, yra laikoma, jog atšildant tokį jau iškimštą paukštį prieš pat kepimą, jūs rizikuojate susirgti kokia nors maisto toksikoinfekcija. Jeigu esate pakankamai drąsūs ir ruošiatės pirkti būtent tokį paukštį- būkite labai atsargūs. Pirkite tik tokį, kuris yra paruoštas tinkamomis sąlygomis ir ant jo pakuotės yra štampas, jog ruošiant šį paukštį buvo laikomasi visų higienos ir sanitarijos normų bei reikalavimų.

VI. Šeštoji taisyklė


Visada vadovaukitės sveika nuovoka

Mes visi gyename labai įtemptu ritmu. Tačiau šventinis šurmulys tuo ir ypatingas, jog jam pasiruošti geriau iš anksto. Visos šeimininkės gerai žino- šaldytą kalakutą reikia pradėti  atšildyti bent 2 dienas prieš dedant jį į orkaitę ( nelygu jūsų paukščio dydis). O tam reikia visiškai nedaug pastangų- tik ištraukti paukštį iš šaldiklio. Linksmo ir malonaus Jums šventinio šurmulio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą