Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Lęšiai: kas? kaip? kada?

Lęšiai: kas? kaip? kada?


Kas gi tie lęšiai?

Lęšiai yra ankštiniai- tokios pačios daržovės kaip žirniai ir pupos bei pupelės. Visi ankštiniai maisto produktai yra puikus baltymų šaltinis. Tačiau lęšiai Lietuvoje maistui vartojami retokai. O visai be reikalo. Gydytojai teigia, jog lęšiai gali būti puikus mėsos pakaitalas, kuris tinka ir vegetarinei mitybai.  Juose yra gana daug skaidulų, taip pat baltymų, B grupės vitaminų ir folatų, kalio, cinko bei geležies. Jie puikus maisto produktas, kuriame riebalų iš esmės nėra labai daug. 

Lęšiai yra sotūs, gan lengvai virškinami. 100 g lęšių yra tik 312 kcal.Jų baltymai įsisavinami lengviau nei mėsos. Lęšiuose esanti ląsteliena padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujuje. Jie naudingi ir tiems, kas linkęs į patinimus- lęšiai neblogai padeda pašalinti besikaupiančio vandens perteklių. Gydytojai teigia, jog juose esantys B grupės vitaminai stiprina nervų sistemą, taip pat naudingi vyresnio amžiaus žmonėms. Jie ypač tinka moterims, pasiekusioms menopauzę, nes padeda stiprinti kaulus. Dietologai juos vadina dietiniu maisto produktu.

Ar visi lęšiai yra naudingi?

Maistui auginama gana daug lęšių rūšių. Tačiau plačiausiai žinomos yra trys - rudieji, žalieji ir geltonieji lęšiai - beveik kaip ir žirniai. Parduotuvėse dažniausiai jums siūlomi džiovinti lęšiai, tačiau pasitaiko ir jau paruoštų lęšių pusgaminių.  Europoje labiausiai mėgstami rudieji lęšiai, kurie taip neretai ir vadinami - Europietiškaisiais lęšiais.

Rudieji lęšiai

Europoje yra pigiausi iš visų lęšių. Jie lengvai išverda, o išvirę nesutęžta ir išlaiko savo tekstūrą. Ruduosius lęšius galima vartoti panašiai kaip ir juodąsias pupeles- kartu su mėsa, kaip atskirą patiekalą arba iš jų gaminti lęšių burgerius(puikiai tinka vegetarams ir veganams).Ruduosius lęšius galima dėti į sriubas vietoje pupelių.Patyrę kulinarai šiuos lęšiu rekomenduoja bent pusvalandį pamirkyti prieš juos išverdant.

Žalieji lęšiai 

Jie dar vadinami prancūziškais lęšiais. Jų skonis šiek tiek įdomesnis, primena riešutus. Šie lęšiai puikiai tinka salotomos, nes ir virti išlieka standokais, gerai laiko savo formą. Taip kaip ir žalieji yra ruošiami vadinamieji Beluga lęšiai- nors jie ir yra juodos spalvos. 

Raudonieji lęšiai 

Tai greičiausiai paruošiami lęšiai. Verdami jie sutęžta ir formos nelaiko. Tačiau išvirę tampa gražios auksinės spalvos. Tai švelniausia ir minkščiausia lęšių rūšys. Šie lęšiai tinka indiškiems patiekalams. Juos taip pat galima naudoti trintoms sriuboms ir tyrėms ruošti. 

Kaip ruošti lęšius?

O virtuvėje su jais ypatingo vargo neturėsite. Iš pradžių lęšius naudinga perrinkti ir gerai nuskalauti. Po to juos tereikia suberti į puodą ir užpilti vandeniu. Lęšių mirkyti nereikia- skirtingai nei pupelių ar žirnių.

Jeigu nutarėte virti lęšius- užpilkite juos vandeniu tiek, kad vandens virš jų būtų ne mažiau kaip per gerą pirštą. Kai vanduo užvirs- ugnį sumažinkite ir leiskite jiems šiek tiek pasitroškinti. Puodo be priežiūros likti nereikėtų, ir lęšius kartkartėmis pamaišyti. Jei vanduo nugaruoja- neužmirškite jo vėl šiek tiek įpilti į puodą. Kai kas mėgsta lęšius dėti berti tiesiog į verdantį vandenį,- čia jau priklauso nuo to, kaip jūs įpratę gaminti.

Raudonuosius lęšius išvirsite per 20 minučių

Ruduosius lęšius išvirsite per 30 minučių

Žaliuosius lęšius išvirsite per 40 minučių.

Juoduosius lęšius išvirsite per 20 minučių.

Lęšių pervirti nereikėtų- ypač jeigu juos verdate salotoms. Prie lęšių puikiai dera česnakas, kmynai, kuminas ir čiobreliai.Lęšiai sūdomi jau baigiant virti.

Jau išvirtus lęšius galite dėti į troškinius, sriubas, salotas ar juos pilti ant virtų ryžių. Iš anksto išvirtus lęšius galite statyti į šaldytuvą ir kelias dienas naudoti skirtingų patiekalų ruošimui, jeigu taupote laiką. 

Vegetariškos lęšių salotos

Išeiga- 4 porcijos

Maisto produktai

1 svogūnas,1-2 česnako skiltelės1/2 stiklinės džiovintų lęšių1 skardinėlės konservuotų žaliųjų žirnelių1/2 žaliosios paprikos,1/2 raudonosios paprikos1-2 vidutinio dydžio agurkų ( rudenį tinka ir rauginti arba marinuoti agurkėliai)1 pomidoro1/2 kerelio salotų lapelių1-2 kietai virtų kiaušinių, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

Padažui prireiks

2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1-2 krapų šakelių ( tiks ir džiovinti krapai)1valgomojo šaukšto citrinos arba laimo sulčiųpo 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga

Svogūną ir česnaką sukapokite, sudėkite į gilią keptuvę ir pakepinkite aliejuje. Kai svogūnas gražiai pagels, į keptuvę pripilkite apie 1 stiklinę vandens ir suberkite lęšius. 1. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės liepsnos. Suberkite svogūno gabaliukus, sudėkite česnaką ir kepkite, kol suminkštės. Įpilkite vandens, suberkite lęšius ir patroškinkite apie 25 minutes. Troškindami suberkite ir smulkiai supjaustytas paprikas. Kai lęšiai išvirs, - ugnį išjunkite ir leiskite jiems gerai atvėsti.

Agurkus ir pomidorus nuplaukite. Agurkus nulupkite. Daržoves smulkiai supjaustykite ir viską sumaišykite. Pagardinkite mėgstamom prieskoninėm žolelėm ir pipirais. Viską sudėkite į gilų dubenį ir sumaišykite su atvėsusiais lęšiais bei kietai virtu ir kapotu kiaušiniu.

Kaip ruošti padažą?

Aliejų ir citrinų sultis suplakite stikliniame buteliuke ar dubenėlyje, suberkite sukapotus krapus, druską ir pipirus. Pilkite ant paruoštų salotų. Skanaus.

Indiška raudonųjų lęšių sriuba su kario prieskoniais

Išeiga- 4 porcijos

Maisto produktai

1 svogūnas3 česnako skiltelės1 ir 1/2 stiklinės džiovintų raudonųjų lęšių1- 2 dideli pomidorai arba skardinėlė konservuotų pomidorų ( geriausiai tiks be odelės)1 l daržovių arba paprasto sultinio2-3 valgomieji šaukštai grietinės arba tiek pat grietinėlės- pagal skonį1 stiklinė (200 g) baltų maltų džiūvėsėliųPrieskoniai - druska, pipirai1 valgomojo šaukšto kario miltelių

Gaminimo eiga

Giliame puode įkaitinti aliejų ir jame pakepinti supjaustytus svogūnus bei česnaką. Kai svogūnai pagels, ant jų suberti kario miltelius , išmaišyti ir dar pakepinti iki pusės minutės. Po to ugnį sumažinti, ant svogūnų suberti pjaustus pomidorus, užpilti sultinį ir suberti lęšius. Kad užektų skysčio- dar galite papildomai pripilti maždaug stiklinę vandens. Sriubą virti ant mažos ugnies apie 20 minučių- kol lęšiai išvirs. Prieš tiekdami į stalą, į kiekvieną lėštę sudėkite po 2 kupinus šaukštus džiūvėsėlių , ant viršaus galite suberti šviežių pjaustytos kalendros ar petražolių lapelių ir užpilkite juos sriuba. Gardinkite grietine arba grietinėle. Skanaus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą