Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Balinis ajeras

Balinis ajeras (Acorus calamus) 



Sinonimai - airas, airis, airys, agėras, alierys, arielas, arilas, arielys, ejeras, kalmas,tatarška, totorka, totorkė

Ajeras nėra tikrasis Lietuvos kraštų gyventojas. Į Lietuvą jis atkeliavo su arklių augintojais totoriais.Šie ajerus naudojo vandens telkinių valymui.Ajerai auga ežerų, kūdrų upių pakrantėse.Totorių kraštus jie pasiekė iš Indijos. Ajerai auga  Europoje, Rusijoje, Pietų Sibire, Kinijoje, Indonezijoje, Japonijoje bei Australijoje. Rytų medicinoje labiau naudojamas siauralapis ajeras, kurio gydomosios savybės skiriasi nuo mūsų ajerų.

Kuo naudingas ajeras?


Maistui nuo seno buvo vartojamos ajerų šaknys ir lapai. Šaknyse yra daug krakmolo, glokozido alprino, daug vitamino C.Ajero lapuose daug vitamino C ir rauginių medžiagų bei eterinio aliejaus, kuris suteikia lapams ypatingai malonų kvapą. Ajerus senovėje naudojo galvai plauti, iš jo gamino skysčius burnai skalauti bei virškinimą geriančius preparatus. Ant ajerų lapų būdavo kepama duona. Ajerų kvapas buvo mėgiamas nuo senovės. Jo lapais išklodavę  grindis, kad namai skaniai kvepėtų. Senovėje iš ajerų gamindavo ir kvepalus. Džiovintų lapų galima dėti į rūbų spintas. Taip savo rūbams suteiksite malonų kvapč be jokių chemikalų. Džiovintų ajerų šaknų milteliais galima apibarstyti vilnonius drabužius ir kailinius - taip juos apsaugosite nuo kandžių.
Ajerus mėgo jau antikos gyventojai. Ajerais jie paskanindavo pieną ir grietinėlę. Senovėje ajerai buvo naudojami kvėpavimo ligų, šlapimo organų, kepenų ligoms gydyti. Ajerais gerindavo virškinimą ir sustreikavusį skrandį. Šiaurės Amerikos indėnai ajerus kramtydavo, kad kare nepristigtų drąsos.Ajurvedoje ajeras laikomas protą stiprinančiu ir padedančiu reikšti savo mintis augalu.


Ką gydo ajeras?


Liaudies medicinoje gydymui buvo renkami tik ajerų šakniastiebiai. Jie naudoti apeititui skatinti, kraujuojančių dantenų gydymui, blogam burnos kvapui pašalinti, balso stygoms gydyti. Ajero šakniastiebių nuoviras tinka plaukų plovimui, ypač jeigu plaukai riebūs ar linkę slinkti.. Jis taip apt neblogai juos šviesina, todėl tinka ir šviesiaplaukėms.Ajero šaknų nuoviras mažina padidėjusį skrandžio rūgštingumą..Šaknys taip pat tinka raminančioms vonioms ruošti. Kasdien 10-15 minučių kramatant ajero šaknis per porą mėnesių galima išsigydyti įsisenėjusią anginą. Ajero šaknų nuoviras buvo geriamas regėjimui pagerinti.
Garsus senovės gydytojas Avicena rašė, jog ajerų sultys didina geismą ir gydo senatvę. Būtent senatvėje jis ir rekomendavo gydytis ajerais.

Kada ajerų vartoti  negalima?


Ajerų reikėtų vengti sausaodžiams ir alergiškiems žmonėms. Jis netinka esant gausiems kraujavimams ar mėnesinių metu.Ajerų nereikėtų vartoti nėščioms moterims ir neskirti jų kūdikiams bei vaikams.

Kaip rinkti ajerus?


Ajero šaknis reikia kasti anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Šakniastiebius reikia supjaustyti išligai į kelias dalis ir nusausinti. Ajerų šaknys paprastai yra džiovinamos 30-35 C laipsnių temperatūroje.Džiovintus ajerus reikia laikyti sausoje vietoje. Vartojimui tinka iki 2 metų.

Ajerų vartojimas maistui


Džiovintų ajerų šaknys labai kvepia, Juos galima dėti į mėsos patiekalus vietoje muškato riešutų ar lauro lapų. Ajerais galima keisti imbierą ar cinamoną.
Džiovintas ajerų šaknis galima sumalti ir jų dėti į sriubas, padažus, blynų tešlą, raugintų kopūstų patiekalus. Neblogai ajerai dera su keptomis bulvėmis. Džiovinti ajerai tinka obuolių ir kriaušių kompotams.Ant jų lapų kepta duona ypatingai gardžiai kvepia.

Ajero šaknų ištrauka


2 valgomuosius šaukštus ajero šaknų užpilti 1 stikline verdančio vandens ir po to 30 minučių kaitinti vandens vonelėje. Po to ištrauką atvėsinti 10 minučių ir nukošti. Praskiesti virintu vandeniu iki 200 ml.. Gerti po 1/4 stiklinės 3 kartus dienoje, likus pusvalandžiui iki valgio.

Uogienė iš ajerų šaknų


Jai reikės 1 stiklinės džiovintų ajerų šaknų
3 stiklinių šviežių obuolių arba slyvų
500 g cukraus
2,5 litrų vandens

Vandenį užvirti. Sudėti cukrų.Įverdantį sirupą suberti ajerus ir vaisius. Pavirti, kol vaisiai taps skaidrūs. Supilstyti į stiklainius ir uždengti.

Uogienė iš ajerų lapų


Jums reikės 1 kg ajerų lapų
750 g cukraus ir stiklinės vandens
Ajero lapus rinkti tik maždaug 10 cm palei šaknis. Supjaustyti į 3-4 cm dydžio gabalėlius. Užvirinti cukraus sirupą ir į jį sudėti ajero lapus. Apvirti tol, kol lapai taps skaidrūs. Išpilstyti į stiklainius ir uždengti.
.

Ajero šaknų cukrainiai


Šviežius ajero šaknų gabalėlius sudėti į cukraus sirupą ir virti apie 5-10 minučių. Išgraibyti ir sudėti ant popierinio rankšluosčio ar marlės kad išdžiūtų. Džiovintus cukrainiukus sudėti į sausą stiklinį indą ir sandariai uždaryti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą