Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Kodėl avokadus valgyti sveika?

Kodėl avokadus valgyti sveika? 


Arba tikri faktai apie avokadus, kurių jūs nežinojote

Avokadai nėra retas vaisius, tačiau šiuo metu jis yra laikomas viena iš naudingiausių motulės gamtos dovanų. Ir nenuostabu. Avokaduose yra daugiau nei 25 mūsų organizmui reikalingos maistinės mežiagos. Jis gelbsti mūsų odą, plaukus ir net širdį. Avokadai lengvai paruošiami, lengvai virškinami, jie gali būti puikūs krakmolo pakaitalai ruošiant pudingus ir desertus.Avokaduose yra ląstelienos, augalinių sterolių, magnio, folatų, baltymų, kalio, vitaminų B6, E ir K.
Avokadai padeda mesti svorį, saugo širdį ir netgi naikina blogą burnos kvapą. Apie jų naudą mūsų plaukų ir nagų būklei taip pat girdėjote ne kartą.

Ar dar jus galima kuo nors nustebinti?
Pasirodo - taip.

Taigi pradedame.


Kaip geriausia valgyti avokadus?


Avokadus geriausia valgyti žalius, taip kaip juos mums dovanoja gamta. Tačiau ne visiems patinka jų švelni tekstūra ir ypatingai lengvas skonis.
Norintiems aštresnių pojūčių dietologai siūlo avokadus įplakti į kokteilį - smoothie. Norite ultramadingo ir ultarsveiko  baltyminio avokado kokteilio recepto?
Jis be galo paprastas - plaktuvėje suplakite pusę avokado, 200 ml kokosų vandens ir gerą gabalėlį ananaso. Gera nuotaika ir žvalumas garantuoti visai dienai.

Tingite terliotis su plaktuvu? Griežinėlį avokado užtepkite ant juodos ruginės duonos riekelės. Toks sumuštinis tiks lieknėjančioms- sveika ir skanu.

Dievinate pudingus, tačiau skaičiuojate kalorijas?

Pusę krakmolo pakeiskite avokadu.

Avokadus galima patiekti ir pietums. Išimkite iš avokado kauliuką ir jo duobutę užpildykite krevetėmis, kumpeliu arba kiaušiniu. Prieš tokį skanumyną tikrai neatsilaikys net labiausiai išrankus gerbėjas. Na, o jeigu norite jį galutinai nustebinti- šį grožį tiesiog pagruzdinkite ant grotelių ar užkepkite orkaitėje.

Tingite kepti- sutrinkite 2 avokadus, pasūdykite juos žiupsneliu jūros druskos, užpilkite šlakelį laimo sulčių ir pagardinkite keliais klevų sirupo lašais. Nepatikėsite - tikrai gardu.

O kokia yra apčiuopiama  avokadų nauda?


1.Valgykite avokadus jeigu norite sulieknėti.


Dietologai teigia, jog avokaduose yra daug riebalų. Regis tai nėra gerai. Tačiau avokaduose esantys riebalai yra naudingi jūsų sveikatai. Jie sudaryti iš neprisotintų mono rūgščių, kurių mūsų organizmas nėra linkęs kaupti. Jos yra tiesiog sudeginamos. Svarbiausia yra tai, jog jos yra deginamos lėtai, todėl suvalgius avokadą, ilgokai jausitės sotūs. Tai dar vienas slapts lieknėjančiųjų ginklas- mažiau maisto prikimšite į skrandį. Taigi, valgyte avokadus drąsiai, yapč jeigu norite išvengti cukraus šuolių kraujyje. Avokadai virškinami lėtai.


2.Avokadai saugo krajagysles ir širdį


Tikėsite ar ne, tačiau reguliariai valgydami avokadus galite sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Ir taip pasaugoti savo kraujagysles. Mokslininkai nustatė, jog avokaduose ya oleinės rūgšties. Ši rūgštis sumažina mažo tankio lipoproteinų kiekį ir taip didina kraujagysles saugančių didelio tankio lipoproteinų kiekį kraujuje. Juose taip pat yra omega riebalinių rūgščių. Jos garsėja savo uždegimą slopinančiu ir kraujagysles saugančiu poveikiu. Maža to, šiuose vaisiuose yra daug taip mums reikalingo vitamino E, kuris taip pat reikalingas mūsų kraujagyslėms, odai ir plaukams.

Mitybos specialistai teigia, jog kasdien mums reikėtų suvalgyti po vieną avokadą. Jis ypač tinka ribojantiems suvartojamų riebalų ir angliavandenių kiekį. Trintais avokadais drąsiai galite keisti majonezą, grietinę arba valgyti juos pusryčiams ar vakarienei.


3.Avokadai naikina blogą burnos kvapą


Ko gero apie tai negirdėjote, tačiau tai tikra tiesa. Avokaduose daug ląstelienos ir kramtydami avokadus, neblogai išvalysite tarpdančiuose įstrigusias maisto dalelytes. Avokado tyrelė taip pat sugeria nesuvirškinto maisto kvapą, kartais sklindantį iš skrandžio. Todėl vietoje deserto per pietus geriau suvalgykite vieną avokadą. Blogą burnos kvapą taip pat slopina braškės, cinamonas ir petražolės.

4. Avokadai stiprina regėjimą


Taip taip. Norite akims sugrąžinti jaunatvišką blizgesį? Valgykite ne tik morkas bet ir avokadus. Šiuose vaisiuose yra ne tik vitamino E, tačiau ir liuteino- tinklainę saugančios medžiagos. Liuteinas yra antioksidantas, apsaugantis mūsų tinklainę nuo senėjimo. Jo sudėtyje esančios Omega -3 rūgštys taip pat padės išsaugoti sausėjančių akių drėgmę ir grąžins jūsų žvilgsniui jaunystės žvilgesį.

Avokadai reikalingi būsimoms ir maitinančioms mamoms


Pasirodo vienas puodelis avokado tyrelės jus gali aprūpinti net vienu ketvirtadaliu būsimai mamai reikalingu folatų kiekių. Folatai yra būtini nėščiųjų mitybai, nes jie apsaugo nuo stuburo sklaidos defektų. Taigi, jie ne tik skanūs, bet ir reikalingi.Maitinančios mamos juos turėtų valgyti todėl, kad juose yra mononesočiųjų rūgščių, kurios yra būtinos kūdikio nervų sistemos vystymuisi. Juose taip pat yra kalio, magnio, folacino, vitaminų B1 ir B2.

Avokadai stiprina plaukus


Jau senovės egiptietės žinojo, jog avokadai stiprina plaukų augimą ir saugo nuo plaukų slinkimo. Avolado aliejus gerai susigeria į plaukus, dėl to jie tampa blizgūs ir paslankūs.Omega -3 rūgštys taip pat apsaugos plaukų galiukus nuo skilinėjimo bei sudrėkins galvos odą. Dėl to tikrai verta bent kartą savaitėje pasidaryti plaukų kaukę su avokadais.

Kaip ją pasidaryti?

Dubenėlyje sutrinkite vieną avokadą, į tyrelę įpilkite po arbatinį šaukštelį medaus ir alyvuogių aliejaus. Šia košele ištepkite plaukus, uždenkite juos plastmasine kepuraite ir palaikykite šią kaukę 15-20 minučių. Išskalavusios kaukį iš plaukų neatsistebėsite savo plaukų purumu ir švelnumu.

Avokadai gelbsti jūsų odą


Iš tiesų, tai nepamainomas odos sveikatos šaltinis. Avokaduose yra omega 9 rūgščių.Tai rūgštys, kurios mažina odos paraudimus ir šerpetojimus. Avokaduose esančios riebiosios rūgštys drėkina odą, grąžina jai stangrumą ir švelnumą. Juose daug antioksidantų, padedančių išsaugoti odos jaunystę ir saugančių nuo senėjimo ir žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Juose taip pat daug vitamino C, o šis vitaminas yra būtinas norint išsaugoti kolageno atsargas ir odos elastingumą.
Iš tiesų, avokado kaukės yra naudingos ne tik plaukams bet ir odai.

Avokadai yra afrodiziakas


Tuo tikėjo jau senovės actekai. Tačiau geismą skatinantį avokado poveikį jie priskyrė avokado formai. Iš tiesų, gerai pažiūrėjus avokadas tikrai primena sėklidę. Tačiau šiame vaisiuje daug magnio, karotenų ir vitamino E. Būtent jie ir skatina vyrišką sveikatą.

Avokadai stiprina nagus


Iš tiesų visuotinės manikiūrizacijos laikais, gražūs ir sveiki nagai tampa gero tono požymiu. Nagų guolius stiprina avokaduose esantis  biotinas. Todėl būtinai valgykite šiuos vaisius, jeigu jūsų nagai auga lėtai, linkę skilinėti ar yra labai silpni.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą