Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Namus gydantys augalai

Namus gydantys augalai

Namai be gėlių- tarsi ne namai. Lyg ir yra, tačiau nejauku. Tačiau gydytojai mėgsta kartoti, jog daug gėlių namuose tikrai nėra gerai. Kodėl? Visų pirma dėl to, kad augalų vazonėliuose esanti žemė neretai tampa pelėsio augimviete. O tai kenkia ir suaugusiųjų ir vaikų sveikatai. Antra priežastis- augalai taip pat gyvas organizmas, kuris vartoja deguonį. Ne visi tur būt žino,kad dieną augalų lapai gamina deguonį ir valo mūsų gyvenamąsias patalpas. Tačiau naktį, saulutei dingus, jie kaip ir mes aplinkoje esantį deguonį naudoja kvėpavimui. Ar taip daro visi augalai? Pasirodo ne visi. Kelios kambariuose auginamos augalų rūšys deguonį išskiria ir naktį. Taigi, pabandykime iš arčiau susipažinti su tais augalais, kurie gali padėti rūpintis namų sveikata.


Kokie šie augalai? 



 Chlorofitas  - lotyniškas augalo pavadinimas Chlorophytum comosum. Tai labai nereiklus ir iš Afrikos atkeliavęs augalas, kurį rasime beveik kiekvienuose namuose. Chlorofitas labai nereiklus, tačiau mokslininkai pastebėjo, jog jis yra tikras namų sargas. Šis augalėlis suriša ore plaukančias kenksmingas medžiagas- ypač formaldehido junginius ir sugeba naikinti ore skraidančius mikroorganizmus. Chlorofitą drąsiai galite auginti ypač sausuose namuose, nes jis drėkina orą. Keturi chlorofitai nuo teršalų apvalys 10 kvadratinių metrų  kambario orą plotą. Teršalus jie išvalo ypač efektyviai- sunaikina net  70-80% ore tvyrančių kenksmingų  junginių.


Vėzdūnė (papėdžialapis, taikos lelija) - lotyniškas augalo pavadinimas Spathiphyllum. Idealus bet kurio kambario draugas. Šis augalėlis yra abiejų Amerikos žemynų gyventojas.  Jis ne tik sujungia namų ore tvyrančius kenksmingus junginius, tačiau ir sugeba nuraminti įsismarkavusius namų gyventojus. Vėzdūnes paprastai siūloma apgyvendinti intensyvaus judėjimo zonose- virtuvėse, valgomuosiuose, darbo vietose. Šis augalas mėgsta drėgną orą ir puikiai jaučiasi ypač drėgnose patalpose. Mokslininkai teigia, jog taikos lelijas galima auginti ir drėmę kaupiančiuose kambariuose- skalbyklose, voniuos kambariuose. Vėzdūnės sugeba sumažinti ore tvyrančių alergen0 ypač grybelių sporų skaičių net 60 %. Taikos lelijos vazonėlį galima statyti prie orlaidės langelio, miegamajame ir ten, kur jūsų nuomone reikėtų šiek tiek ramybės. Augalas nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, tačiau neblogai jausis vidutinio apšvietimu ir stipriai apšviestose patalpose. Perspėjimas- augalas nuodingas, todėl jį reikėtų saugoti nuo kačių.



Alavijas - lotyniškas pavadinimas Aloë. Alavijo pristatinėti nereikia niekam. Šis nereiklus dykumų gyventojas yra tikras sveikatos fabrikas ir namų sargas. Mokslininkai nustatė, jog alavijas sugeria net 90 % ore tvyrančio formaldehido garų. Tai reiškia, jog jį tikrai reikėtų auginti tuose namuose, kurių grindys ir baldai yra iš laminato ir medžio drožlių plokštės. Alavijas taip pat nevagia jūsų deguonies atsargų naktį. Priešingai, deguonį jis gamina net nakties metu, sugerdamas mūsų iškvepiama anglies dvideginį. Šį augalą tikrai galite statyti miegajamjame. Na, o jeigu norite pasikviesti į pagalbą aukštesnes jėgas- sodinkite alaviją ant namo kampo, kaip tai daro vietiniai abiejų Amerikų gyventojai. Taip jis ištikimai saugos namus nuo visokių blogybių.



Kalankė- lotyniškas pavadinimas  Kalanchoe. Šis augalėlis į platųjų pasaulį iškeliavusi iš Afrikos žemyno. Liaudyje jis vadinamas negražiu vardu- paleistuve. Tačiau senos moterytės žino, jog paleistuvės sultys- pirmas vaistas nuo slogos. Jos gydo opas, nudegimus ir slopina uždegimą. Tačiau kuklioji  kalankė yra puiki jūsų namų draugė. Ji taip pat saugo jūsų namus naktį išskirdama deguonį. Liaudies išmintis sako, jog depresija traukiasi iš tų namų, kuriuose gyvena kuklioji kalankė.



Begonija - lotyniškas pavadinimas Begonia. Nuo 
seno tikima, jog begonija traukia turtą į namus. Tačiau ji naikina ore tvyrančias kenksmingas medžiagas ir mikroorganizmus. Begonijos aromatas kelia nuotaiką ir slopina depresijos proveržius. Begonijas siūloma auginti tuose namuose, kur gyvena pagyvenę  ir ligoti žmonės. Jas galima auginti ir miegamuosiuose- ypač ligonių.




Snaputis (Jeronimas)  - lotyniškas pavadinimas Geranium. Nuo senų senovės puošia visų Europos namų šeimininkių palanges. Ir ne be reikalo. Snaputis naikina mikroorganizmus. Jis gamina ne deguonį, bet ozoną - todėl ypač reikalingas ten, kur gyvena daug žmonių ar yra daug teršalų. Snapučio aromatas ramina, slopina nervinę įtampą ir padeda sureguliuoti moteriškų hormonų syvravimus. Jeigu jus vargina nemiga- miegamajame pasistatykite snapučio vazonėlį. Tačiau būkite atsargūs- snapučiai- stipriai alergizuojantys augalai.




Sanseverija (karduotė, lydekos uodega, uošvės liežuvis) - lotyniškas pavadinimas Sansevieria. Puikus miegamojo ir darbo kambario draugas. Naktį ji užuot naikinusi deguonį, jį gamina. Tam, kad jūsų miegamajame nepritrūktų deguonies, jums reikės 6-8 gerokai paaugusių sanseverijos augalėlių. Jų aukštis turėtų būti bent jau iki jūsų juosmens. 
Kaktusai - tikri namų sargybiniai. Kaktusai sugeba sunaikinti ore sklandančius mikroorganizmus. Tačiau jie turi savo paslaptį- tai ko gero vienintelis augalas, kurį reikėtų statyti šalia kompiuterio ar televizoriaus, nes jis sugeba sugerti elektromagnetinius spindulius. Spygliuotieji  kaktusai taip pat sugeria ore tvyrančius ir sveikatą žalojančius  teigiamus jonus. Namų apsaugai reikėtų rinktis kaktusus su ilgais spygliais- šie augalai stipresni.Tačiau nepamirškite, jog kaktusai gerai jaučiasi tik saulėtose ir šiltose patalpose.

Lauro medis - lotyniškas pavadinimas  Laurus. Lauras saugo jus nuo nemigos. Nuo senų senovės lauro šakelė būdavo dedama vaikiškos lovytės galvūgalyje- kad apsaugotų saldų vaikišką miegelį.
Jeigu nemiga kankina suaugusiuosius- jiems ramybę atgauti padės rozmarino ir levandos 
aromatai.


Gerberos -lotyniškas pavadinimas Gerbera. Įnoringosios šiltųjų kraštų gražuolės pasirodo tinka ne tik vestuvinėms puokštėms. Gerberos deguonį gamina nakties metu. NASA atlikti tyrimai nustatė, jog jos taip pat suriša ore sklandančius benzeno junginius. Ši cheminė medžiaga sukelia galvos skausmus, dirgina akis ir sukelia vėžį. Į tai tikrai vertėtų atkreipti dėmesį miestų gyventojams. Būtent todėl mokslininkai drąsiai rekomenduoja miegamajame pasistatyti bent 3-4 gerberos vazonėlius. Statykite juos saulėtoje vietoje. Kad gerberos grečiau pražįstų,- į vazonėlį įmeskite keletą apvytusių gerberos žiedelių.



Azalijos -lotyniškas pavadinimas azalea. Ši puošni gėlė yra labai nereikli, tačiau namams padeda labai stipriai. Azalijos suriša ore sklandančius formaldehido junginius. Formaldehido yra ne tik medžio plokštėse, drindų laminate, tačiau ir sintetiniuose audiniuose ir sintetiniuose kilimuose. Jis sukelia galvos skausmą, nuovargį, dirgina akis ir kvėpavimo takus. Statykite azalijas svetainėse, valgomuosiuose kambariuose, darbo kambariuose- visur kur yra daug judesio.


Kaip rūpintis augalais, kad jie gydytų jūsų namus?




  • Miegamuosiuose ir darbo kambariuose gydytojai siūlo statyti ne daugiau kaip 2-3 augalų vazonėlius.
  • Augalų lapus reikia reguliariai valyti nuo dulkių. Jeigu ant augalo lapų leisite kauptis dulkėms,- šiose dulkėse kaupsis ir augalo surištos nuodingosios medžiagos, kurios vėl pakils į orą pradėjus tvarkyti kambarius. Todėl stenkitės, kad jūsų augalų lapai visad būtų švarūs.
  • Vazonėlių su augalais nereikėtų statyti arti galvos ar labai arti jūsų lovos. Tai gyvi organizmai, kuriems erdvė reikalinga taip pat kaip ir jums. Kad vieni kitiems netrukdytumėte- statykite juos toliau nuo savęs.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą