Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Kaip kovoti su stresu?

Kaip kovoti su stresu? 



Iš tiesų, jeigu paklaustume šio klausimo gatvėje- išgirstume daugybę skirtingų atsakymų. Ir tai iš tikro yra gerai. Kodėl? Visi mes esame skirtingi, todėl su šia blogybe ir kovojame skirtingais metodais.Kas miega, kas išgeria arbatos puodelį , kas išveda pasivaikščioti savo keturkojį draugą.
Žemiau pateiksime mažiau girdėtus, tačiau ne mažiau veiksmingus kovos su įtampa metodus.Tai paprasti, visiems žinomi ir liaudiški metodai. Svarbiausia- jie veikia. Ne mažiau svarbu ir tai, kad jie visi yra moksliškai pagrįsti.


Pirmas metodas - Prisiminkite kažką malonaus


Nesudėtinga pasakyti, tačiau tuo metu kai pasaulis verčiasi aukštyn kojom tikrai dažniausiai negalvojame apie dangiškus migdolus. Tačiau visada galima pagalvoti apie tuos žmones, kurie mums brangūs, ir pakelia nuotaiką. Ir daug išlaidų tam nereikia. Tiesiog atsidarykite savo mobilųjį telefoną ir pažvelkite į mylimo vaiko, mamos, vaikino, - pagaliau katino ar šunelio nuotrauką. Mobilųjų telefoną turime beveik visi. Žinoma, vaikų nuotraukas mamos neretai nešiojasi piniginėse,- prietarai sako, jog pinigų ir nuotraukų į krūvą traukti nereikėtų. Juolab, atidarydamos piniginę, gerų emocijų pernelyg dažnai nepatiriame. Todėl, siūlyčiau nuotaiką pakeliančią nuotrauką talpinti telefono ekrane. Tyrinėjantys smegenų veiklą mokslininkai teigia, jog už stresą atsakingose mūsų smegenų srityse kraujo pritekėjimas stipriai sumažėja būtent tuo metu, kai mes žiūrime į kažką malonaus. Taigi,- apgaukime smegenis, ir pasiūlykime joms kažką smagaus.


Antras metodas -Užkąskite


Nors dietologai ir barasi, jog savo stresą mes linkę suvalgyti,- gamtos nepakeisime. Valgymas ir užkandžiavimas yra gamtos duotas malonumas, kurio nuvertinti tikrai nereikėtų. Tačiau valgyti reikėtų protingai. Oksfordo universiteto mokslininkai tyrinėjo streso ir maisto sąryšį ir atrado labai įdomų dalyką. Jeigu įtampos metu yra užkandžiaujama traškučiais, kurie pagaminti iš prebiotinės ląstelienos ( tokia ląsteliena yra randama saldžiųjų bulvių ir ryžių traškučiuose), ši ląsteliena sugeria tas žarnų spindyje esančias medžiagas, kurios skatina kortizolio išskyrimą. Tikslaus biocheminio mechanizmo nelabai supratau, tačiau faktas paprastas - užkąsti traškučiais ar trapučiais galima. O jeigu jūs netoleruojate gliuteno? Šios prebiotinės ląstelienos yra svogūnuose, bananuose ir šparaguose. Pasirodo, jau senovėje prancūzai buvo teisūs, svogūnų sriubą ir šparagus vertindami kaip sveikatos šaltinį.Na, o konservatyvieji pieno mėgėjai siūlo kasdien suvalgyti po nedidelę varškės porciją. Pasirodo, jog reguliariai valgant varškę, sumažėja įtampa bendraujant su aplinkiniais.

Trečias metodas- nebijokite prieskonių


Ar žinote, jog prieskoniai senovėje buvo laikomi tolygia auksui atsiskaitymo priemone? Pasirodo, mūsų proseneliai buvo teisūs. Kai kurie prieskoniai gali  ne tik pataisyti nuotaiką, bet ir pagerinti sveikatą. Vienas iš tokių prieskonių - ciberžolė ir garstyčios. Šie geltonos spalvos prieskoniai slepia tikrą nuo įtampos ginantį skydą, kuris vadinasi kurkuminu. Mokslininkai pastebėjo, jog kasdien vartojant kurkuminą mažėja nerimas ir pagerėja nuotaika. Taip yra todėl, kad kurkuminas paskatina malonumo hormono serotonino gamybą bei paskatina smegenis kaupti DHA riebalines rūgštis. Kurkumino yra ciberžolėje ir iš jos pagamintuose prieskoniuoso- kario prieskoniuose, garstyčiose ir netgi geltonos spalvos sūriuose. Jeilo Universiteto mokslininkai pastebėjo, jog vartojantys kurkumino turinčius maisto papildus žmonės lengviau atsikrato įkyriai juos persekiojančių fobijų ir kaltės jausmo.

Ketvirtas metodas - giliai įkvėpkite

Ką daro jogai kai juos užpuola įtampa ir stresas? Pirmiausiai mokosi taisyklingai kvėpuoti. Tai reiškia, jog mokosi lėtai į kvėpti ir lėtai iškvėpti. Šis kvėpavimo būdas jau yra moksliškai pagrįstas. Mūsų organizmas persijungia į atsipalaidavimo režimą, kai įkvėpimas ir iškvėpimas trunka po 11 sekundžių. Duko universiteto mokslininkai teigia, jog lėčiau kvėpuodami, uždraudžiame savo smegenims įjungti streso mygtuką, kuris kiekvieną sekundę priverčia pajusti kaip kelis kartus trumpesnę nei ji yra iš tikrųjų.
Neišeina iš karto? Ne bėda. Su pastovia įtampa ir nerimu taip pat padės kovoti B grupės vitaminai, kurie mūsų smegenyse pasirodo iš tikro mažina uždegiminius procesus.


Penktas metodas- pakeiskite kūno padėtį


Amerikos neišrasite. Jau prieš kelis tūkstančius metų jogai ir kovos meistrai žinojo- joks priešas tampa nebaisiu, jeigu sėdite ar stovite visiškai tiesiai. Pasirodo tiesus stuburas, neleidžia įsijungti įtampos mechanizmui, įtempiančiam mūsų raumenis.Mokslininkai tą taip pat patvirtino- kai mes sėdime ar stovime visiškai tiesiai, mūsų kūnas pradeda gaminti daugiau hormonų epinefrino ir norepinefrino. Šie hormonai padeda ramiau elgtis ir lengviau orientuotis stresinėje situacijoje. Taigi,- jeigu nenorite savo vaiko leisti mokytis šokių ar lankyti sportinių užsiėmimų- labai klystate. Taisyklinga laikysena jūsų atžalai padės nugalėti daugybę kliūčių, kurios gali atsirasti jo gyvenimo kelyje.


Šeštas metodas - įsigykite keturkojį draugą


Visi vaikai žino,- katinėlis ar šunelis visada pakels nuotaiką. Jeigu iki šiol jūs manėte, jog keturkojai draugai reikalingi tik vaikams- jūs giliai klydote. Pasirodo, amerikiečiai jau senokai siūlo draugauti su kate ar šunimi, ypač jeigu jus kamuoja lėtinė liga, negalia ar padidėjęs arterinis kraujospūdis. Šuneliai ir katytės Jungtinėse Valstijose jau yra laikomi gydymo priemone ir drąsiai gali būti įleidžiami net į lėktuvo saloną,- žinoma, jeigu jūsų gydytojas yra išrašęs tam tikros formos liudijimą. Katytės murkimas tikrai patikimai sumažina pakilusį kraujospūdį. Būtina sąlyga- savo keturkojį draugą jūs turite mylėti taip pat kaip jis myli jus- be jokio išskaičiavimo.

Būkite laimingi. Tegul gera sveikata jūsų niekad neapleidžia!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą