Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ajurvedinės mitybos principai

Ajurvedinės mitybos principai- arba kaip minta jogai 



Kas yra Ajurveda?


Ajurveda yra senovės indų mokslas apie sveikatą. Jos principai yra paprasti ir aiškūs. Laikantis ajurvedos sveikatos principų  stengiamasi ne tiek gydyti pačią ligą, kiek neleisti sveikam organizmui ja susirgti. Įdomu yra tai, jog šis mokslas neprarado savo aktualumo ir šiandien.
Taigi, kaip maitintis siūlė senovės indų gydytojai?

Pirmiausias ir pagrindinis Ajurvedos principas yra tas, jog mūsų valgomas maistas ir nulemia tai, kas mes esame. Taigi maisto kokybė nulemia ne tik kaip mes jaučiamės, bet ir kaip mes mąstome ir tai, kaip mes jaučiame pasaulį. Būtent todėl didelis dėmesys yra skiriamas ne tik tam, kaip ir ką mes valgome. Maisto kokybę nulemia ir jį gaminančio žmogaus nuotaika bei nusiteikimas.


Pirmas Ajurvedinės mitybos principas


Ajurveda reikalauja, jog valgis būtų gaminamas tik iš šviežių ir natūralių maisto produktų..
Ajurvedinė mityba nepripažįsta šaldytų ir konservuotų maisto produktų. Yra laikoma, jog šie maisto produktai yra praradę daugelį mineralinių ir sveikatai naudingų medžiagų, todėl jie netinka maisto gamybai.


Antras Ajurvedinės mitybos principas


Maisto produktai turi derėti tarpusavyje.Jūsų lėkštėje turi puikuotis tik tarusavyje derantys maisto produktai. Tai atrodytų suprantama- būtent valgydami tarpusavyje suderintus maisto produktus juos lengviausiai suvirškinsime ir nesusirgsime.Pavyzdžiui pagal ajurvedinės mitybos principus tarpysavyje negalima derint vaisių, baltymų ir riebalų. Visos šios maisto produktų grupės turėtų būti valgomos skirtingu metu.


Trečias Ajurvedinės mitybos principas


Valgyti reikia tik tuomet, kai esate išalkę. Ajurveda nepripažįsta pusryčių, pietų ir vakarienės. Yra manoma, jog kūnas pats jaučia, kada jam reikia valgyti, o kada ne. Jeigu jūs dėl kažkokios priežasties praradote apetitą, tai pagal ajurvedą jums visų pirma reikia gydyti apetito nebuvimo priežastį, o ne per jėgą kimšti maistą į skrandį.

Ketvirtas Ajurvedinės mitybos principas


Maistas turi būti pagardintas prieskoniais. Apie tai reikėtų pakalbėti atskirai. Prieskoniai ajurvedinėje mityboje vaidina ypatingą vaidmenį- jie ne tik pakeičia patiekalo skonį, tačiau ir gelbsti maistą nuo greito sugedimo.Prieskoniai taip pat lavina mūsų skonio receptorius.


Penktas Ajurvedinės mitybos principas 


Maistas ant jūsų stalo turi būti  kuo įvairesnis.. Jeigu norite būti sveiki ir laimingi, privalote ragauti kuo įvairesnį maistą.Negalima valgyti nuobodaus, to paties skonio maisto patiekalų. Valgio metu yra  būtina paragauti visus skonio niuansus atstovaujančio maisto - saldaus, kartaus, rūgštaus, sūraus ir aštraus.


Šeštas Ajurvedinės mitybos principas


Valgio metu negalima niekur skubėti, Valgyti visada  reikia lėtai ir neskubant. Žinoma, beveik visi pripažįsta, jog maisto nereikia tiesiog ryti dideliais kąsniais. Tačiau ajurveda moko, jog valgant yra būtina kuo ilgiau ir kruopščiau  kramtyti kaistą, kad jis suteiktų kuo daugiau sotumo ir naudos.Gerai sukramtytą maistą mūsų kūnas įsisavina geriau ir taip mažiau praranda mums svarbių maiste esančių maistinių medžiagų.

Septintas Ajurvedinės mitybos principas


Mes turime atsižvelgti į savo kūno poreikius ir jį tausoti. Todėl vienąkart per savaitę mūsų kūnui yra būtina leisti pasisilsėti. Tai reiškia, jog vieną kartą savaitėje reikėtų arba visiškai nevalgyti arba atsisakyti sunkiai virškinamo maisto.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą