Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Agrastai

Agrastai - šiaurietiškos vynuogės 



Lotyniškas pavadinimas - Ribes uva-crispa
Sinonimai - šiaurės vynuogė, žąsies uogelė

Kam tinka agrastai?


Agrastų uogos yra vitamino C šaltinis, Tačiau ši neišvaizdi uoga  taip pat padės sutrikus viršinimui ir paskatins šlapimo išsiskyrimą.


Kas negali vartoti agrastų?


Agrasto uogų nereiktų vartoti sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, linkusiems viduriuoti, sergantiems kolitu. Agrastus atsargiau turėtų vartoti ir sergantieji cukralige.


Kuo ypatingi agrastai?


Agrastas - tai puiki rūgštoka uoga, labiau tinkanti uogienėms ir kompotams.Juose gausu vitamino P, kuris stiprina kraujagyslių sieneles.Daugiau šio vitamino turi raudonos spalvos agrastai. Mokslininkai nustatė, jog. šios spalvos agrastuose vitamino P yra  4 – 10 kartų daugiau, negu žaliose ar geltonose  agrastų uogose. Tačiau naudingiausia šių uogų medžiaga -gintaro rūgštis, kurios šiose uogose yra tikrai labai daug.Gintaro rūgštis slopina galvos smegenų kraujagyslių spazmus. Ji išlieka ir uogas verdant. Agrastai taip pat neturi daug cukraus, todėl negali pasigirti dideliu kaloringumu. 100g agrastų  uogų turi tik 48 kilokalorijas.
Tačiau agrastai tiks jeigu yra padažnėjęs šlapinimasis, kuklios jų uogos gali padėti sutrikus virškinimui. Agrastai  švelniai varo šlapimą, todėl tiks jeigu vargina padidėjęs arterinis kraujospūdis, viršsvoris ar nutukimas.

Agrastuose gausu ir kitų naudingų medžiagų - fruktozės, gliukozės, sacharozės, pektinų, organinių rūgščių, kalio, cinko, geležies, fosforo.  Agrastų uogos  normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda atgauti jėgas po ilgos ir sunkios ligos, švelniai  mažina kraujospūdį.

Žalios, tai yra neprinokusios agrastų uogos pasižymi vidurius laisvinančiu veikimu.

Iš agrasto lapų, pumpurų ir jaunų ūglių senovėje būdavo verdamas nuoviras, kuris pasižymi sutraukiančiomis savybėmis. Todėl būdavo naudojamas viduriavimams mažinti o kartais ir esant pernelyg gausioms mėnesinėms.


Kaip rinkti ir laikyti agrastus?


Jeigu norite agrastus išlaikyti ilgiau, tada juos reikėtų rinkti žalius ir nesunokusius.Jeigu norite jais gardinti kompotus, uogienes geriau palaukite kol sunoks.

Kaip vartoti agrastus?


Nesunokusius agrastus galite marinuoti su daržovėmis arba dėti jų į saldžiarūgščius padažus.
Iš agrastų galima virti uogienes, ypač artu su braškėmis. Jie tina kompotams. Sunokusių agrastų sultys yra gana skanios, iš jų taip pat galima raugti vyną, užpiltines, marmeladą, želė.. Sunokusias uogas galima džiovinti ir naudoti vietoje razinų. Išsunktas agrastų sultis galima pilti į marinatus ir padažus.

Agrastų uogos paprastai yra  marinuojamos  kartu su kitomis daržovėmis, ypač jie dera su pomidorais ir aguročiais.Šias uogas galima šaldyti ir paskui su jomis kepti pyragus,- ypač jeigu mėgstate saldžiarūgščius įdarus.

Su kokiais prieskoniais dera agrastai?


Agrastai neblogai  dera su  kmynais, cinamonu, kalendra, pankoliu, ciberžole.

Kaip džiovinti agrastus?


Sunokusias uogas paskleiskite ant skardos vienu lygiu sluoksniu ir  džiovinkite 90o C orkaitėje.Saugokite sausoje tamsioje vietoje- geriausiai stiklainiuose. Išdžiūvusios uogos man asmeniškai skanesnės už razinas. Jas galite valgyti vienas, dėti į saldžiarūgščius padažus prie mėsos. Jie ypač tinka prie avienos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą