Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Visa tiesa apie burokėlių sultis

Visa tiesa apie burokėlių sultis - faktai, kurių gal ir nežinojote

Kaip burokėliai gali pagelbėti jūsų sveikatai?


Visų pirma burokėliai yra bene vienintelė daržovė, kurios ląstelėse kalcio ir natrio santykis yra ypatingas- 1:10. Būtent toks šių mineralų santykis padeda pašalinti kraujagyslėse besikaupiantį kalcį. Todėl burokėliai yra ypatingai naudingi sergantiesiems venų sukietėjimais, venų varikoze. 

Burokėliuose taip pat daug chloro, kuris padeda išvalyti inkstus, kepenis, tulžies pūslę ir skatina limfos apytaką.

Šiose daržovėse gausu pektino. Tai augalinis skydas prieš sunkiuosius metalus, radioaktyvų spinduliavimą bei patogenines žarnyno bakterijas. Pektinas taip pat gelbsti mažinant cholesteriolio kiekį kraujuje.

Burokėlių sultyse yra daug baltymų ir aminorūgščių. Jie padeda mūsų kepenims kovoti su suriebėjimu.

Šios daržovės taip pat turi daug geležies,- todėl gali pagelbėti mūsų organizmui gaminant eritrocitus. 

Burokėlių sultys taip apt stipriai plečia kraujagysles ir gerina atmintį. Jos gali pagelbėti, jeigu jus vargina padidėjęs arterinis kraujospūdis arba anemija.

Burokėlių sultyse taip pat daug jodo, mangano, vario ir cinko. Tai reiškia, jog gerdami burokėlių sultis galite pagerinti savo regėjimą. Mokslininkai taip pat teigia, jog cinkas yra labai naudingas patyrusiems miokardo infarktą ir sergantiesiems kitomis kraujagyslių ligomis.

Burokėlių sultyse taip pat yra pigmentų, kurie mažina arterinį kraujospūdį ir stiprina kapilarus.

Nuo senovės šiomis sultimis būdavo grąžinamos per žiemą ar ligos metu prarastos jėgos.

Tai nenuostabu, nes šiose sultyse yra labai daug priešuždegiminių medžiagų. Burokėlių sulčių kompresai puikiai pagelbės gydant opas ir votis.

Nebijokite gerti šias sultis jeigu esate pervargę, jus kamuoja įtampa ar nemiga. 

Didžiosios Britanijos Eksterio universiteto mokslininkai teigia, jog burokėlių sultys yra puikus energetinis gėrimas. Gerdami šias sultis net 16%. padidinsite savo ištverme. Manoma, jog burokėliai taip veikia todėl. kad juose gausu azoto oksido, polifenolių, resvetratrolio ir  AA betaino. Visos šios medžiagos padeda ląstelėms geriau panaudoti energiją, o azoto oksidas ne tik išplečia kraujagysles bet ir pagelbsti mūsų ląstelėms gaminant energiją.TŠios medžiagos ir sultyse ištirpusios druskos mūsų organizmui padeda sumažinti deguonies poreikį. Iš esmės šias sultis mokslininkai laiko dopingu, kuris yra visiškai nedraudžiamas, pigus ir laisvai gaunamas. 

Kuo dar naudingos burokėlių sultys?

Gerdami burokėlių sultis jūs išvalysite organizmą nuo toksinų ir kenksmingų šlakų.

Greičiau numesite svorį, nes šiose sultyse yra daug riebalus tirpdančio lipotropino.

Paspartinsite skydliaukės veiklą jeigu sergate hipotireoze. 

Burokėlių sultys taip pat padeda susigrąžinti jaunatvišką išvaizdą nes skaistina odą. 

Kaip naudoti burokėlių sultis?

Sergant tulžies pūslės ligomis, burokėlių sultis jums reikėtų maišyti lygiomis dalimis su agurkų ir morkų sultimis. 
Jas reikėtų gerti 3 kartus per dieną po pusę stiklinės 30 minučių prieš valgį. 

Moterims burokėlių sultys gali padėti mėnesinių metu. Jos taip pat naudingos ir pasiekusioms menopauzę. Šiuo atveju burokėlių sultis siūloma gerti 3 kartus per dieną po pusę stiklinės.Tačiau vienų jų gerti nereikėtų- geriau per pusę skiesti morkų sultimis.

Esant padidėjusiam arteriniam kraujospūdžiui, šios sultys taip pat gali pagelbėti. Tačiau jas reikia skiesti  - geriau spanguolių arba morkų sultimis. 
Imama 1 dalis burokėlių sulčių ir 2 dalys spanguolių sulčių. Galima pagardinti ir medaus šaukšteliu.Burokėlių sultys naudingos, jeigu pastoviai vargina vidurių užkietėjimas, kraujagyslių spazmai ar pastovi nervinė įtampa.


Aukštą kraujospūdį gali sumažinti ir toks mišinys: sumaišykite medaus ir  raudonųjų burokėlių sulčių  santykiu 1:2 ir įmaišykite vienos citrinos sultis. Gerkite šio mišinio po pusę stiklinės praėjus valandai po valgio.


Esant vidurių užkietėjimui, šios sultys turi būti geriamos ant tuščio skrandžio.Yra mokslininkų, kurie mano, jog burokėlių sultys gali palengvinti sergančiųjų vėžiu gyvenimą. Tačiau sergantiesiems šia liga patariama gerti ne daugiau kaip pusę stiklinės burokėlių sulčių per dieną.

Gerdami burokėlių sultis lengviau mesite rūkyti.

Skaudant gerklei padės ir  burokėlių nuoviras. Kad jį paruoštumėte, vieną vidutinio dydžio burokėlį užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės. Gautą nuovirą atvėsinkite, nukoškite ir šiuo nuoviru skalaukite skaudančią gerklę.

Podagros ir artrito gydymui -  reikia sumaišyti lygiomis dalimis burokėlių, morkų ir šviežių agurkų sulčių. Šis sulčių mišinys padeda pašalinti iš organizmo šlapimo rūgštį. Šio sulčių mišinio yra siūloma gerti  po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Valomasis sulčių mišinys kepenims, inkstams, kasai ir tulžies pūslei - ruošiamas taip: yra sumaišoma  raudonųjų burokėlių, morkų ir šviežių agurkų sultys santykiu 3:10:3. Įprastai šio mišinio yra geriama  po 1-1,5 stiklinės 3 kartus per dieną.

Virškinamajam traktui stiprinti ir nuo lėtinio vidurių užkietėjimo, bei virškinimo sutrikimų ir kepenų Ilgų patariama  kasdien suvalgyti prieš pusryčius 100-150 g virtų burokėlių arba burokėlių salotų su augaliniu aliejumi. Jei sergate skrandžio ligomis, sumaišykite po 50 g burokėlių, bulvių, griežčių ir spanguolių sulčių, įdėkite pagal skonį medaus. Gerkite šio mišinio po šaukštą 3 kartus per dieną.

Sergantiems ateroskleroze, 20-30 minučių prieš valgį yra siūloma išgerti po trečdalį stiklinės raudonųjų burokėlių sulčių. Prieš gerdami šias sultis, palaikykite jas šaldytuve  bent 2 valandas.

Kas tikrai negali gerti burokėlių sulčių?


  • -Burokėlių sultys netiks sergantiesiems inkstų ir šlapimo takų akmenlige- šio sultys gali išprovokuoti akmenų judėjimą šlapimo takais. 
  • - Burokėlių sulčių taip pat negalima gerti sergant inkstų ligomis- glomerulonefritu, pielonefritu, esant nefroziniam sindromui -šių sulčių reikėtų vengti sergant podagra ir reumatoidiniu artritu 
  • - Burokėlių sultys netinka linkusiems viduriuoti - jos laisvina vidurius- jų  taip pat reikėtų vengti jeigu jūsų arterinis kraujospūdis yra žemas, nes šios sultys dar labiau sumažins arterinį kraujospūdį. 
  • - Burokėlių sultimis nereikėtų gydytis, jeigu jūsų skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs. 
  • - Burokėlių sulčių taip pat turėtų vengti sergantieji cukriniu diabetu - jų taip pat reikėtų vengti jeigu jus vargina rėmuo.

Kaip gerti burokėlių sultis?

Burokėliai gerai išsilaiko visą žiemą, todėl jų sulčių galite išsispausti visus metus. Sultis taip pat galite spausti ir iš šviežių burokėlių lapų.

Ne visos burokėlių rūšys tinka sultims spausti. Geriausiai sultis spausti iš raudonųjų burokėlių. Juose neturi būti baltų gyslelių. 

Šviežiai išspaustas burokėlių sultis reikia paliketi kelias valandas šaltai- kad nusistovėtų. Geriausia jas pastatyti į šaldytuvą. Po to nuo burokėlių sulčių reikia nugraibyti putas ir gerti jas tik praskiestas. 

Geriausiai burokėlių sultis gerti praskiestas morkų sultimis. Skiedžiama santykių 1:4 ( viena dalis burokėlių ir 4 dalys morkų). 

Grynų burokėlių sulčių gerti nereikėtų- jus gali supykinti, pradėti svaigti galva. Jeigu nutarėte gydytis burokėlių sultimis,- prie jų reikėtų pratintis tik palengva. iš pradžių jas praskiesti daugiau, vėliau morkų sulčių dėti mažiau ir taip mažinti praskiedimą kol galėsite gerti grynas sultis. 

Burokėlių sultis gerai skiesti ir moliūgų sultimis.Jeigu burokėlių sultis norite naudoti gydymuisi, jų negalima vartoti daugiau kaip 1 burokėlių sulčių stiklinės per dieną. 

Paprastai burokėlių sulčių nesiūloma gerti ilgiau kaip dvi savaites. Po to reikėtų daryti bent 2 savaičių pertrauką ir tik tada, jeigu dar reikia kartoti kursą.

Jeigu esate sveiki, burokėlių sultimis galite skiesti kitus sulčių mišinius. Burokėlių sultys gali būti skiedžiamos morkų, citrinų, pomidorų, serbentų, moliūgų ir obuolių sultimis. Jas galima maišyti su medumi, kefyru arba gira.

Burokėlių ir kefyro kokteilis

Jums prireiks

2 valgomųjų šaukštų burokėliųs sulčių

1 stiklinės kefyro
2 valgomųjų šaukštų serbentų uogų arba uogienės
1 arbatinio šaukštelio medaus

Viskas suplakite elektriniame plaktuve ir išpilstykite į stiklines su ledukais.

Burokėlių ir pomidorų sulčių kokteilis 

 (Arba Kruvinoji Meri su burokėlių sultimis)


Jums pririeks

1 kiaušinio trynio

4 arbatinių šaukštelių cukraus
50 ml burokėlių sulčių
1-2 raugintų agirukų (sutarkuoti su smulkia tarka)

Viską sumaišykite ir pasūdykite pagal savo skonį. Supillkite į stiklines (po pusę stiklinės).

Šį mišinį užpilkite pomidorų sultimis ir įlašinkite šlakelį citrinų sulčių. Sumaišykite, atšaldykite. Puoškite salierais, petražolėmis, svogūnų laiškais ar žaliųjų žirnelių ankštimis. Būtinai patiekiamas su ledukais.Šis kokteilis labai tirštas, todėl geriau jį valgyti šaukšteliu. Tiks po ilgo baliaus.

Burokėlių, morkų ir apelsinų sultys


Šiam sulčių mišiniui jums prireiks
1 vidutinio burokėlio
2 nedidelių morkų
2 apelsinų 

Išspauskite sultis sulčiaspaudėje. Leiskite joms nusistovėti. Nugraibykite putas. Gerkite į sveikatą. Jeigu gersite vietoj pusryčių- geriau kris svoris.


Burokėlių sirupas sergant tulžies pūslės akmenlige 

Akmenims tirpinti


Sergant tulžies pūslės akmenlige taip pat yra patariama gydytis burokėlių sirupu. Jam paruošti reikia  kelis vidutinio dydžio burokėlius nulupti, susmulkintiIr išvirti. Burokėlius reikia virti  ilgai, kol nuoviras taps tirštas, kaip sirupas. Šio nuoviro  yra siūloma gerti  po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Toks burokėlių nuoviras ilgainiui ištirpdo tulžies pūslės akmenis pamažu ir neskausmingai.

Bendrasis organizmo valymas burokėliais


3 kg burokėlių nulupti, supjaustyti nedideliais gabalėliais,  po to juos suberti į puodą ir užpilti  vandeniu tiek, kad vanduo apsemtų burokėlius maždaug per du pirštus,

Puodą reikia sandariai uždengti r pavirinti  pusantros valandos ant silpnos ugnies. 
Skystis paliekamas šiek tiek atvėsti, tada nupilama ir nukošiama.Į nuovirą reikia supilti 800 ml pavirinto karvės pieno. Šį valomąjį mišinį reikia mažais gurkšneliais išgerti per 3 dienas. Vidutinė organizmo valymo šiuo mišiniu trukmė-3-4 savaitės.

Mūsų patarimas


Kad virinami burokėliai neprarastų spalvos,į vandenį įberkite truputį cukraus – burokėliai bus gražiai raudoni.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą