Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ūkinis muilas - pats geriausias?

Ūkinis muilas - pats geriausias? Ar iš tikro tai?

Ko gero nerasite labiau žinomo ir įprasto pagalbininko namuose kaip ūkiškas muilas. Ūkinis muilas gerai valo dėmes, jis tinka jautrių kūdikių skalbiniams ir patalynei skalbti  ir yra nepamainoma valymo priemonė. Tačiau tai nėra vienintelės ūkinio muilo savybės. Jis yra gaminamas iš natūralių žaliavų , todėl yra netoksiškas, nealergizuojantis ir natūraliai biologiškai suyrantis produktas. Ūkiškas muilas nesukelia alergijos, todėl jį galite drąsiai naudoti vaikų ir apatinių baltinių skalbimui..Žemiau pateikiamos  gudrybės padės jums patiems sprendžiant kasdienines ir visai gyvenimiškas problemas.


Kaip ūkinį muilą naudoti sveikatos stiprinimui?


Ūkinis muilas padės greičiau užgydyti smulkius įbrėžimus ir įdrėskimus. Tiesiog patepkite drėgnu ūkiniu muilu šviežią įdrėskimą. Žaizdelė tikrai nesupūliuos. Jeigu oda yra labai suerzinta po skutimosi - ją lengviau nuraminsite, jeigu odą išmuiluosite ūkiniu muilu.Jeigu ūkiniu muilu sutepsite guzą ar sutrenkimą - patinimas išnyks greičiau. Muilu tepant sutrenktas vietas taip pat galima išvengti mėlynių.Ūkinis muilas yra nebloga dezinfekuojanti priemonė.Senais laikais gydytojai maitinančioms motinoms  rekomenduodavo ūkiniu muilu plauti spenelius prieš maitinimą. Tokia priemonė padėdavusi išvengti pienligės ir spenelių uždegimų.Neblogai šio muilo priešudžegimines savybės vertino ir ginekologai. Senesnės kartos gydytojai rekomenduoja apsiprausti šiuo muilu jeigu vargina pienligė.O moteriškus apatinius patariama skalbti ūkišku muilu būtent dėl šios priežasties. Taip skalbdamos apatinius tikrai išvengsite nemalonių kvapų.Šis muilas ateisį pagalbą stipriai prakaituojantiems, ypač per karščius. Vasarą pažastis ir prakaituojančias pėdas  reikėtų 2 kartus per dieną plauti ūkiniu muilu. Prakaito kvapą panaikinsite, nes sunaikinsite šiose vietose besidauginančias bakterijas.Ūkiškas muilas gąsdina ir virusus. Liaudiškas būdas padedantis išvengti slogos yra labai paprastas. Jeigu jaučiate, jog prasideda sloga,- vatos tamponėlį sudrėkinkite ūkiško muilo tirpale ir ištepkite juo šnervių vidų. Nemalonu, tačiau veikia. Tinka ir slogos profilaktikai.Yra ir tokių gudruolių, kurie ūkišką muilą naudoja lūpų pūslelinės gydymui. Kylančią pūslelę siūloma kelias minutes trinti ūkišku muilu. Muilo nenuplauti kelias valandas. Nežinia, kiek čia tiesos, tačiau šis metodas atrodo kiek laukiniškai.Ūkiškas muilas yra nebloga profilaktinė priemonė nuo niežų. Senesni gydytojai teigia, jog niežų erkutės bijo ūkinio muilo.

Mūsų senelės taip ūkišku muilu gydydavo votis


Jeigu atsirado votis, reikėtų sutarkuoti ūkinio muilo, paimti lygiomis dalimis ant didelės tarkos sutarkuoto svogūno ir cukraus. Viską sumaišyti. Šiį tepala tepti ant voties vakare ir užrišti merliniu tvarsčiu. Iš ryto žaizda turėtų pradėti valytis.


Ūkinis muilas pėdų priežiūrai


Nuospaudas ir  sutrūkinėjusius kulnus galite išgydyti  kelis vakarus iš eilės mirkydami kojas ūkiško muilo tirpale. Kad pasigamintumėte tokį tirpalą jums prireiks:


Ūkinio muilo tirpalas suskirdusių kulnų priežiūrai


2 l vandens1 arbatinis šaukštelis sodos1 valgomasis šaukštas tarkuoto ūkiško muiloTokiame tirpale pamirkykite pėdas bent 20 minučių kelis vakarus iš eilės.

Ūkiniu muilu gydydavo ir pėdų grybelį

Grybelio pažeistas pėdas kas vakarą plaudavo ūkiniu muilu ir nušiūruodavo šepetėliu. Po to grybelio pažeistas vietas tepdavo jodo tirpalu. Vargu ar šis gydymo metodas yra labai geras- jodo preparatų nereikėtų vartoti be reikalo. Juolab, kad ir odos grybelį gydančių priemonių šiuo metu netrūksta.

Ūkiškas muilas gali pagelbėti ir nusideginus

Jeigu stipriai nudegėte saulėje ir neturite pantenolio,- skausmą nuimti padės ir ūkinis muilas. Švelniai sutepkite juo saulės nudegintą odą. Po kelių minučių skausmas turėtų aprimti.

Ar gali ūkinis muilas pagelbėti prižiūrint spuoguotą odą?

Pasirodo, jog tikrai gali.
Ūkiškas muilas gan stipriai džiovina odą ir naikina ant jos besidauginančias bakterijas.Būtent todėl jis gali pagelbėti esant riebiai veido odai ir jaunatviniams spuogams.  Tačiau ūkinį muilą šiuo atveju reikia praskiesti ir iš jo pasigaminti kaukę. Kaukės gali būti su bulvėmis arba su rupia druska.

Ūkiško muilo kaukė spuoguotai odai

Sutarkuokite gabalėlį ūkinio muilo. Užpilkite jį šiltu vandeniu ir šepetėliu plakite kol stipriai išpuotos.

1 valgomasis šaukštas muilo putų yra sumaišomas su 1 arbatiniu šaukšteliu rupios druskos (jokiu būdu neimkite joduotos druskos). Išmaišykite viską. Šią tyrelę tepkite ant švarios veido odos ir laikykite apie 30 minučių. 

Kaukė stipriai traukia veido odą, todėl nenustebkit, jeigu pradės ,,žnybti". Po gero pusvalandžio kai ši kaukė išdžius, nuplaukite ją šiltu ir po to karštu vandeniu. Jeigu oda labai išberta - tokią kaukę galite dėti 2-3 kartus per dieną bent 2 savaites.

Veido pienelis su ūkišku muilu

Šis pienelis tinka spuoguotai ir riebiai veido odai. Tai gan stipriai odą sutraukianti priemonė, tačiau jis gerai išvalo inkštirus.

Kaip pasigaminti šį pienelį?

Sutarkuoti 100 g  72 % ūkinio muilo
Pašildyti 100 ml pieno
Paimti 1 arbatinį šaukštelį rupios arba jūros druskos
Paimti 1 arbatinį šaukštelį medaus
Viską sumaišyti. 

Šiuo pieneliu valyti problemines inkštiruotas veido vietas.

Jeigu jūsų veido poros yra labai išsiplėtusios,- jas galite sutraukti kas vakarą prausdama veidą šiltu vandeniu ir ūkiniu muilu. Tačiau ypatingai dažnai to daryti nereikėtų- ūkiškas muilas yra labai šarminis. Oda tikrai labai išsausės.

Močiutės mėgdavo kas vakarą veidą masažuoti ūkiško muilo putomis sudrėkinta linine servetėle. Po tokio masažo veidą patariama nuplauti šiltu vandeniu.O ryte tik prabudus- nuskalauti šaltu vandeniu. Procedūra veikia, tačiau oda pernelyg išsausėja. Senesnės moterys ir dabar sako, jog odos jaunystę išsaugosite ilgiau jeigu bent du kartus per savaitę prausitės tik ūkišku muilu ir po jo odą ištepsite paprastu vaikišku kremu.

Ūkinis muilas nagų stiprinimui

Nagų vonelės su ūkiško muilo putomis tikrai juos sustiprins.Jas paruošti galite labai nesunkiai- išmuiluokite nagų galiukus ir palaikykite putas 20-30 minučių. Nuplaukite muilą ir gerai nusausintas rankas ištepkite maitinančiu kremu.

Ūkiškas muilas plaukų priežiūrai

Jeigu norite išnaikinti įsisenėjusias pleiskanas ir sustiprinti plaukus, bandykite juos plauti ūkiniu muilu. Kadangi šis muilas labai sausina odą, - po galvos plovimo ją būtina perskalauti švelniu acto tirpalu arba vandeniu su šviežiai išspaustomis citrinos sultimis. Sklando kalbos, jog taip prižiūrimi plaukai sutankėja, mažiau lūžinėja ir mažiau žyla. Vienok šiuo metu prekyboje galima rasti ir kokybiškesnių plaukų priežiūros priemonių, kurios mažiau džiovina odą ir plaukus.


Ūkinis muilas gali padėti dezinfekuojant asmeninius daiktus

Šukas, plaušines, plaukų šepečius galite dezinfekuoti ūkišku muilu. Juos reikėtų gerai išmuiluoti ir palikti išdžiūti per naktį. Iš ryto- nuplauti po tekančiu vandeniu. Taip išplauti šukas reikėtų bent kartą per 3 mėnesius. Tačiau reiktų atminti, jog taip šukas galite dezinfekuoti tik tuomet, jeigu jomis naudojotės tik jūs patys, o ne pašaliniai asmenys. Tai daugiau profilaktinė nei tikrai dezinfekuojanti priemonė. Rimtų infekcijų sukėlėjų ji nepanaikins.
Ūkiniu muilu ir soda reikėtų plauti mažų vaikų žaislus ir indus.

Ūkiškas muilas valymui ir skalbimui

Ūkiškas muilas yra puiki skalbimo ir valymo priemonė. Juo drąsiai galima skalbti alergijomis sergančių žmonių ir vaikų rūbus, nes jis nealergizuoja odos, taigi yra visiškai saugi skalbimo priemonė.

Kaip skalbti naudojant ūkinį muilą?

Ūkiniu muilu galima ištrinti rūbų dėmes prieš dedant jas į skalbimo mašiną. Dėmės tikrai bus išnykusios po skalbimo. Man asmeniškai patinka šias dėmes ištrinti ūkišku muilu su tulžimi- jis yra stipresnis, ir išnaikina beveik visas dėmes.Dėmės taip pat išnyks, jeigu rūbus prieš skalbdami nakčiai pamerksite į ūkiško muilo tirpalą.Šiuo muilu galite nuvalyti keramines virykles. Taip valant jos tikrai puikiai bligzės,- tik nepamirškite jų nusausinti sausu skudurėliu.Ūkinis muilas yra bene vienintelė priemonė, kuri padeda atskalbti vaikiškas kojinaites ir kelnaites. Jas reikia gerai išmuilinti ir palikti kelioms valandoms.Šis muilas taip pat puikia balina, -ypač baltus audinius. Todėl baltus rūbus geriausia skalbti ūkišku muilu.Ūkiško muilo drožlių reikėtų pritarkuoti į virinamus skalbinius- vystyklus, virtuvinius rankšluosčius, patalynę - išnyks visos dėmės, o skalbiniai bus purūs, balti ir minkšti.Ūkinio muilo putomis galima skalbti vilnonius rūbus, kad jie būtų purūs ir minkšti.Vilnoniai daiktai išskalbti ūkiniu muilu tampa purūs ir minkšti.Ūkinis muilas patogus ir tuo, kad su juo galima skalbti ir šaltame vandenyje.Jis pravers ir gamtoje ar kolektyviniame sode. Šiuo muilu galite drąsiai plauti indus ir panaudotą vandenį pilti bet kur- jis nekenksmingas.Seniau, kai šaldytuvai dar būdavo gan didelė prabanga, šviežius, tik ką nupirktus kiaušinius dezinfekuodavo nuplaudami ūkiško muilo tirpalu.

Kaip pasiruošti ūkiško muilo žele?

Jums reikės

200 g ( 1 gabalo) 72 %  ūkinio muilo,

4 valgomųjų maistinės sodos šaukštų 
2 litrų verdančio vandens.

Muilo gabalą reikia sutarkuoti stambia burokine tarka  ir  užpilti 2 litrais verdančio vandens. Viską išmaišyti ir šiek tiek atvėsinti. Į atvėsusį muilo tirpalą, kai drožlės ištirps įmaišyti 4 valgomuosius šaukštus maistinės sodos. Viską gerai išmaišykite. Auštant tirpalui gausite drebutinę masę. Supilkite šią masę į saugojimo indą. Šia žele galite skalbti skalbinius skalbimo mašinoje. Paprastai vienam skalbimui (5 kg skalbinių)  imama 200 g paruoštos žele. Ši skalbimo priemonė yra ideali alergiškų žmonių ir vaikų skalbinių priežiūrai.

1 komentaras:

  1. Kad skalbti galima net skalbyklėje jau žinojau anksčiau, nes mama taip darydavo. Bet kad ir kaitlentės spindės nuo ūkiško muilo, to dar nežinojau. Būtinai jau šiandien išbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti