Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Jūsų kūdikis ir saulė- ką reikia žinoti būtent jums

Jūsų kūdikis ir Saulė- ką reikia žinoti būtent jums


Visos mamos žino- Saulės spinduliai yra reikalingi ir suaugusiems ir vaikams. Tačiau šių spindulių neturi būti per daug. Šiame straipsnelyje surinkome gydytojų teikiamus patarimus, kurie padės ir mamai ir mažyliui drąsiai pasitikti vasarą.

 Ar kūdikis gali degintis?

Tikrai ne. Kūdikių ir vaikų oda yra žymiai plonesnė nei suaugusiųjų. Ji taip pat yra labai švelni, todėl greičiau nudega ir yra labiau pažeidžiama. Gydytojai visu balsu kalba, jog kūdikiams ir mažiems vaikams stiprūs saulės spinduliai gali būti žalingi.Jūsų kūdikis ilgai pabuvęs saulės spinduliuose gali perkaisti, netekti daug vandens ( išsivystys sunki būklė vadinama dehidratacija), bei pradėti karščiuoti. Stiprūs saulės spinduliai taip pat gali pakenkti kūdikio akytėms, dėl ko vėliau gali vystytis kataraktos. Kūdikiai  saulėkaitoje nudega greičiau nei suaugusieji, o jų švelni odelė dažniausiai  iš karto dega iki pūslių. Mokslininkai nustatė, jog vaikystėje įgyti nudegimai iki pūslių odos vėžio atsiradimo tikimybę vyresniame amžiuje padidina nuo dviejų kartų.
Čia prisideda ir kiti pavojai - jūsų kūdikis dar nekalba, ir pasakyti, kad jam per karšta jis negali. Jis taip pat negali pats pasislėpti nuo saulės spindulių- pasirūpinti pavėsiu, kai kūdikis lauke yra jūsų pareiga.

Kaip džiaugtis Saule ir nepakenkti savo vaikui?

Iki 6 gyvenimo mėnesio kūdikiui negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose.  Jūsų kūdikis lauke turėtų būti tik pavėsyje- po medžiu ar skėčiu. Jeigu vykstate pasivaikščioti- nepamirškite uždengti vežimėlio viršaus.

Eidami į lauką- tinkamai apsirenkite

Kūdikio oda turi būti saugojama nuo tiesioginių saulės spindulių. Net jeigu jūsų kūdikis yra tamsaus gymio.Kūdikio drabužėliai turi būti laisvi, patogūs ir dengti kūnelį bei galūnes. Marškinėliai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kelnaitės plačios ir patogios. Kūdikio kepurytė vasarą ir pavasarį turi dengti veidą ir ausis. Geriausia jeigu ji bus su plačiais bryliais. Pirmo pasirinkimo galvos apdangalas - skrybėlaitė  arba vadinamoji Panama. Jo kepuraitės šešėlis turėtų dengti kūdikio veidelį.
Vasarai kūdikio drabužėlius geriausiai rinktis iš medvilninio arba lininio audinio. Audinys turėtų būti tankesnis. Pats paprasčiausias būdas išsirinkti tinkamą rūbelį- pasižiūrėti į jį prieš saulės šviesą- kuo mažiau šviesos spindulių praleidžia audinys, tuo labiau jis tiks iškyloms lauke.
Vertėtų pasirūpinti ir kūdikio akytėmis - pardavime jau yra apsauginių vaikiškų akinukų su apsauga nuo UV spindulių. Ant tinkamų apsauginių akinukų turėtų būti ženklas CE - toks ženklas yra garantija, jog  šie apsauginiai akiniai atitinka Europos kokybės standartus. Gerų apsauginių akinių viršus turi dengti antakį, o šonas veido kraštą. Geriausi akiniai yra tamsesni, -rudais  ar pilkais stiklais. 
Nepamirškite, jog tai jūsų pareiga nuolat patikrinti, ar jūsų kūdikiui nėra per karšta ir apsaugoti jį nuo perkaitimo. Kūdikiai gali perkaisti net būdami pavėsyje, todėl jų vienų lauke palikti negalima.

Ar kūdikiams galima naudoti apsauginius kremus nuo saulės?

Šiai dienai yra laikomasi nuomonės, jog kūdikiai iki 6 mėnesių negali vartoti apsauginių kremų nuo saulės. Šiais kremais kūdikius galite tepti tik nuo 6 mėnesių amžiaus. Jaunesni kūdikiai turi būti saugojami nuo tiesioginių saulės spindulių.

Vyresniems nei 6 mėnesių amžiaus kūdikiams jau leidžiama naudoti apsauginius kremus. Pediatrai siūlo rinktis vadinamuosius "plataus spektro" apsauginius kremus, kurie yra vadinami "broad spectrum".  Šie kremai apsaugo ir nuo A ir nuo B ultravioletinių spindulių pluoštų. Tokio kremo SPF ( apsauginis saulės faktorius arba- sun protection factor )turi būti ne mažesnis kaip 15. Šiuo metu laikomasi nuomonės, jog vaikams labiausiai tinka tokie apsauginiai kremai, kurių SPF yra kuo didesnis,nepralošite, jeigu rinksitės tokį kremą, kurio SPF yra ne mažesnis kaip 30.
Tokį kremą ant odos reikia tepti gausiai, negailint. Apsauginis kremas skirtas apsaugai, todėl juo tepti reikia visas atviras odos vietas, ir kuo storesniu sluoksniu. Kremu turi būti suteptos ir kojytės, rankytės, pakinkliai, nosytė ir ausytės. Būtinai saugokitės, kad šio kremo nepatektų į kūdikio akis ar burną. Apsauginis kremas yra netepamas ant vokų.   Jeigu esate lauke- kremas nuo saulės turi būti tepamas ant odos kas 2 valandos. Tai ypač svarbu prisiminti, jeigu kūdikis gausiai prakaituoja, ar esate prie vandens telkinio. Prie vandens telkinių geriausia naudoti vandeniui atsparius apsauginius kremus. Jie yra skirti būtent šiam tikslui. Jie taip pat turi būti užtepami ant odos kas 2 valandos.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį reikia atsiminti- apsauginiai kremai nuo saulės pradeda veikti ne iš karto, o po gerų 20-30 minučių. Todėl juos tepti ant odos reikia ruošiantis į lauką, o ne jau lauke.

Kokie apsauginiai kremai labiausiai tinka kūdikiams?

Kūdikiui geriausia naudoti mažiausiai dirginančius kremus, kuriuose yra cinko oksido arba titano dioksido. Šie kremai dažniausiai pasižymi stipriausia apsauga. Juos geriausia tepti ant jautriausių ir labiausiai nudegančių odos vietų - veido, lūpų, nosies, ausų,kelių, pečių, plaštakų ir pėdų. Jokiu būdu nenaudokite kūdikiams kombinuotų su repelentais apsauginių kremų, kuriuose yra DEET. Bėda tame, kad repelentai ant odos turi būti tepami tik vieną kartą. O apsauginį kremą nuo saulės reikia tepti kas 2 valandas.

Kada kūdikiams galima eiti į lauką?

Ne paslaptis, jog stipriausia spinduliuotė būtna nuo 10 valandos ryto iki pavakarių- 16 valandos. Šiuo metu tiesioginiais saulytės spinduliais piktnaudžiauti netinka. JAV pediatrai siūlo vengti lauko nuo 10 valandos ryto iki 14 valandos. Yra nustatyta, jog per pietus Saulės spinduliuotė yra 120 kartų intensyvesnė nei rytinėmis ar vakarinėmis valandomis. Šiuo metu taip pat yra daugiau išspinduliuojama odos nudegimus sukeliančių UV B spindulių. Todėl per pietus į lauką eiti tikrai nepatariama. 

Jūsų kūdikiui saugiausia vieta lauke yra pavėsis. Vyresniems vaikams saulėkaita pasidžiaugti tikrai galima, tačiau ne ilgai.
Gyventantiems mieste verta prisiminti, jog ultravioletiniai spinduliai atsispindi ne tik nuo vandens, bet ir nuo betono ar sniego. Todėl miesto gyventojams apsauga nuo saulės spindulių taip pat yra reikalinga.

Ultravioletiniai spinduliai mus pasiekia ir tuomet, kai dangus yra debesuotas.Todėl šilto klimato zonose, apsauga nuo jų reikalinga ir tuomet, kai dangus yra aptrauktas debesimis.

Kaip elgtis saulėje?

Būtinai saugokitės nudegimų nuo saulės- jie yra mirtinai pavojingi kūdikiams.

Lauke yra būtina turėti vandens buteliuką atsigerti. Taip pat audinio gabalėlį, kurį galėtumėte sudrėkinti, jei kūdikiui prireiktų vėsinančio kompreso. Vėsaus vandens kompresas yra pirmos pagalbos priemonė nudegus odai.

Jeigu jūsų vaikas perkaito ar nudegė Saulėje- jam būtina duoti gerti kuo daugiau skysčių ir skubiai pasirodyti medicinos specialistui.

Be gydytojo paskyrimo kūdikiams negalima naudoti jokių medicininių priemonių nudegusios odos gydymui.

Jeigu ištiko bėda ir ant kūdikio ar vaiko odos iššoko pūslė- į saulės atokaitą atžalos negalima leisti tol, kol pūslė visiškai neužgis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą