Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Liaudiškos priemonės nuo slogos

Liaudiškos priemonės nuo slogos

Seni daktarai sako, jog sloga negydoma praeina per savaitę, o gydoma- per septynias dienas. O gal būt jie sako atvirkščiai- gerai jau ir nepamenu.
Tačiau šis liaudiškas kovos su sloga būdas man visiškai patinka. Tiesa- jis naudingas tol, kol sloga dar visiškai neįsisiautėjo- tai yra kai tik pasijutote peršalę. Jei sloga jau gerai įsisiūbavus- šis metodas tik sušvelnins nemalonų nosies užgulimo jausmą.

Taigi, kaip kovoti su sloga, kol ji dar jūsų nepatiesė?

Jums prireiks

1 citrinos
1 vidutinio dydžio svogūno galvutės
2 valgomųjų šaukštų medaus- aš jo stengiuosi beveik nenaudoti, tačiau jei reikia- tai reikia
2 vandens stiklinių

Ką toliau daryti?

Pirmiausia gerai nuplaukite citriną. Aš ją paprastai nuplaunu su lengvu sodos tirpalu- kad nuplaučiau nuo jos chemikalus, kuriais citrina buvo supurkšta.

Po to nulupkite svogūną ir supjaustykite jį žiedais. Žiedų nereikia labai plonų. Maždaug 1.5 cm pločio bus pats tas.

Vandenį užvirinkite ir sumeskite į jį svogūnų žiedus. Viską pavirinkite 15 minučių.
Po to ugnį išjunkite, puodelį uždenkite ir palikite šią arbatėlę pritraukti kokias 5-7 minutes.

Kai svogūnų arbatą pritrauks- į ją sudėkite medų ir gerai išmaišykite- kad medus  visiškai ištirptų.

Kai jau susiruošite gerti- prieš pat gerdami į visą arbatėlę išspauskite nuplautos citrinos sultis.

Šią svogūno arbatą- nuovirą galite gurkšnoti visą dieną - į valandą po 1 valgomąjį šaukštą.

Ilgiau kaip 1 dieną šio nuoviro laikyti neverta- pakinta ir skonis ir spalva. Tačiau po truputį gurkšnojant šį nuovirą, per kelias valandas nosies užgulimas atsileidžia- bent jau man.

Perspėju sergančius cukralige- medaus cukralige sergantiems vartoti nereikėtų. Taigi,- tokį nuovirą galima būtų pabandyti naudoti be medaus. Skonis greičiausiai nebus labai malonus.

Kitos liaudiškos priemonės slogai gydyti

Česnako lašai

Reikės nusilupti 2-3 skilteles česnako  ir maždaug ketvirtį svogūno galvutės. Pakaitinti puodelyje apie 50 ml alyvuogių aliejaus ir sumesti ten svogūną su česnaku. Viską pakaitinti kokias 5 minutes- kol virtuvė skaniai pakvips ir po to leisti aliejui atvėsti. Šitokį aliejuką po lašelį lašinti į nosį 3-4 kartus per dieną. Puikia dezinfekuoja gleivines. Tačiau piktnaudžiauti tokiais lašais nepatariama, nes česnakų ir svogūnų ląstelėse esantys kristalėliai žaloja nosies gleivinę.

Svogūnų sultys

Senoviškas slogos gydymo metodas. Nėra labai puikus, nes svogūno sultys veikia dirginančiai ir vis tik žaloja nosies gleivinę. Kad jos mažiau suerzintų glevinę, šviežiai spausto svogūno sultis siūloma praskiesti pienu ir po po to šiame piene sudrėkintu vatos tamponu patepti nosies gleivines.

Pėdų apvyniojimai

Senas išbandytas metodas- tinka gerokai peršalus. Vakare pamirkyti kojas karštame vandenyje su druska ir pot to ant sausai nušluostytų padų uždėti garstyčių trauklapius. Padus šiltai apvynioti ar apsimauti megztas kojines ir palaikyti kokią 30 minučių. Ilgiau ko gero neištversite. Kai trauklapius nuimsite- reikėtų padus pamasažuoti arba bent pavaikščioti po kambarį. Miegoti reiktų su šiltomis kojinėmis. Ryte turėtumėte pasijusti geriau. Dar geriau prieš užmiegant  išgerti ir puodelį liepžiedžių arbatos ir tik po to atsigulti į lovą.

Tiesa, vaikams dėti garstyčių trauklapius ant pėdų nebesiūloma.

Karštos pėdų vonelės

Senas nuo vaikystės žinomas metodas. Peršalus, jeigu neturite temperatūros, yra gerai iškaitinti pėdas karšto vandens vonelėje, kurioje yra ištirpinta gera sauja garstyčių.  Pakaitinus  kojas, reikia užsidėti vilnones kojines ir atsigulti į lovą.

Karšti  kompresai ant nosies nugarėlės


Saujelę grikių kruopų pakaitinti  ant karštos keptuvės, po to supilti supilkite į drobinį maišelį ir spausti virš nosies nugarėlės. Laikyti kruopas reikia tol, kol jos  ataušta. Taip galima daryti kelis kartus per dieną- kol palengvės.

Jeigu grikių kruopų neturite- ne bėda. Visiškai taip pat veikia ir kartas virtas kiaušinis. Tik nedėkite jo ant nosies tol, kol negalite paimti kiaušinio į rankas- kad nenudegintumėte odos.

Jeigu ir kiaušinio neturite- tur būt turėsite rupios druskos. Druską irgi pakaitinkite ant karštos keptuvės iki maloniai karštos temperatūros, tada ją supilkite į drobinį maišelį ir prispauskite  virš nosies nugarėlės. Laikykite druskos kompresą  tol kol atvės.

,,Tigro" balzamas arba vietnamietiška  „Žvaigždutė“

Kiniškas,,Tigro" balzamas arba vietnamietiška  „Žvaigždutė“. Jeigu neturite- tiks ir senas geras mentolio tepalas. Veikia kaip ir garstyčios- sudirgina pėdose esančius refleksinius taškus ir paskatina kraujotaką. Tiesiog brūkštelėkite  „Т“ raidę ant savo padų ir ant viršaus užsimaukite šiltas kojines. Tada ramiai stryktelėkite į lovą ir pasistenkite užmigti. Ryte turėtų slogos beveik nebebūti.

Medaus koriai

Senovėje nuo slogos kramtydavo medaus korius. Juose daug naudingo pikio, kuris naikina virusus. Įsisenėjusios slogos gal ir neveiks, bet pačioje pradžioje- turėtų tikti.

Kalankės sultys

Senas liaudiškas būdas. Tikrai veikia, tačiau prityrę gydytojai jo nerekomenduoja, nes pastoviai taip darant, pakenkiama nosies gleivinei.

Šviežiai išspaustas kalankės (paleistuvės) sultis  suslogavus reikia lašinti į nosį po 3-5 . Paprastai lašinama 2-3 kartus per dieną.

Medaus tirpalas

Medų reikia ištirpinti šiltame (ne karštame) vandenyje lygiomis dalimis ir esant slogai,  lašinti į nosį po keletą lašų iki  2-3 kartų per dieną.

Šviežių burokėlių sultys

Slogos galima atsikratyti ir virintomis burokėlių sultimis valant  šnerves. Šis metodas tinka kai iš nosies skiriasi tirštos išskyros.

Masažas nuo slogos

Prasidėjus slogai, siūloma masažuoti  lengvais spustelėjimais nosies pakraščius nuo nosies viršaus link šnervių. Didysis pirštas yra uždedamas ant smiliaus ir nosies šnervės yra spaudžiamos  iš abiejų nosies pusių vienu metu. Masažuoti galima ir vienu pirštu, bet dviem pirštais efektas yra stipresnis. Padeda kai nosis labai užsikimšusi.

Ką daryti kad neužsikrėstumėte sloga?

Tiesiog  reguliariai plauti rankas ir stengtis nebūti žmonių susitelkimo vietose. Jeigu rankų nusiplauti negalite- laikas pradėti nešiotis dezinfekuojančius rankas gelius.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą