Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Ar vitamino C gali būti perdaug? Ar šis vitaminas tikrai pavojingas?


Apie vitamino C naudą žinome visi. Tačiau  ar visi žinome, kiek iš tikro šio vitamino reikia mūsų organizmui? Mokslininkai atvirai kalba, jog piktnaudžiavimas vitaminu C nėra nekaltas žaidimas ir kelia rimtą grėsmę mūsų sveikatai.

Kokia vitamino C dozė yra normali?


— saugi vitamino C dozė suagusiems (nepriklausomai nuo jų lyties ) yra 90 mg

— pagyvenusiems asmenims saugi vitamino C dozė sumažėja iki 80 mg

—vaikams saugi vitamino C dozė yra  svyruoja  – nuo 30mg (kūdikiams iki 3 mėnesių amžiaus ) ir iki pat pilnametystės saugia laikoma 90 mg vitamino C dozė.

Svarbu atsiminti, jog maksimali leistina vitamino C paros dozė yra 2000 mg per parą. Suvartojant daugiau nei 1 g vitamino C organizmas pradeda sunkiau įsisavinti vitaminą B12.

Kaip perdozuojamas vitaminas C?


Gamta yra labai išmintinga, todėl  perdozuoti natūralios kilmės vitamino C esančio vaisiuose ir daržovėse yra neįmanoma. Apsinuodijama perdozavus sintetinės kilmės vitaminu C. Neretai mėgstama vartoti ne tik multivitaminus, tačiau papildomai dar vartojamas vitaminas C.

Realiai nevartojant sintetinės kilmės vitaminų šiuo vitaminu apsinuodyti paprasčiausiai nepavyks. Ir štai kodėl:

— Pirmiausiai jūs fiziškai nesugebėsite suvalgyti tokio kiekio vaisių ir daržovių. 2 g vitamino C bus pusėje kilogramo erškėtrožių vaisių arba viename kilograme serbentų, viename kilograme raudonųjų pipirų arba 1.5 kilogramo krapų, arba tokiame pat kiekyjje petražolių arba šviežių kopūstų.

— Apdorojant vaisius ir daržoves didesnioji dalis vitamino C suyra. Didelis jo kiekis taip pat suyra laikant maisto produktus rūsyje ar šaldytuve ir net paprasčiausiai pjaustant vaisius ar daržoves.

Taigi, kas būna, kai vitamino C suvartojate pernelyg daug?


— Pernelyg daug valgant vitamino C turinčių vaisių dažniausiai išsivysto alerginės reakcijos. Pvayzdžiui taip būna, kai žiemą piktnaudžiajama mandarinais ir jie valgomi ypač dideliais kiekiais iš karto.

Kiti apsinuodijimo vitaminu C požymiai


-Nemiga, negilus miegas, pastoviai atsibundama nakčia.
-Padidėja dirglumas ir nervingumas, lengviau susierzinama.
-Neretai atsiranda nerimas be aiškios priežasties.
-Pila karštis
-Padidėja arterinis kraujospūdis
-Atsiranda pykinimas, vėmimas, viduriavimas
-Padidėja cukraus kiekis kraujuje
-Vargina alerginiai odos susirgimai

Jeigu jūs mėgstate pirkti vitaminu C praturtintus maisto produktus ir dar vartojate jo papildomai, vertėtų susirūpinti, jeigu pastebite šiuos sveikatos pakitimus. Pačiam savęs diagnozuoti nereikėtų,- verčiau pasitarkite su gydytoju ar  sveikatos sutrikimų  priežastis tikrai yra tik vitaminas C.

O jeigu vitaminu C piktnaudžiaujama ilgą laiką?


Ilgainiui piktnaudžiaujant šiuo vitaminu gali vystytis šie sveikatos sutrikimai:

1. Akmenyse gali susidaryti akmenys. Nes skylant vitamino C pertekliui, organizme susidaro oksalo rūgštis, kuri skatina inkstų akmenligės vystymąsi.

2. Paradoksiškai gali atsirasti vitamino C trūkumo požymiai. Nes organizmas stengiasi atsikratyti šio vitamino pertekliumi ir gali atsirasti jo deficitas dėl padidinto jo skaldymo. Kas gausis? Pradės kraujuoti dantenos, o vėliau gali atsirasti ir kiti skorbuto požymiai.

3.Piktnaudžiaujant vitaminu C ilgainiui sustorėja smegenų arterijų vidinės sienelės, ant jų kaupiasi plokštelės.Piktnaudžiavimas šiuo vitaminu taip pat skatina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų bei onkologinių susirgimų vystymąsi. Šis teiginys deja nėra išlaužtas iš piršto. Tai patvirtino 3 metų tyrimai atlikti Izraelyje, taip pat Kalifornijos mokslininkų bei bendras serbų- danų ir amerikiečių tyrimai.

4. Nėščioms moterims piktnaudžiavimas vitaminu C gresia ankstyvaisiais persileidimais. O norinčioms pastoti tai gali nepavykti, nes toks  piktnaudžiavimas sutrikdo ovuliacijos procesus.

Kaip išvengti piktnaudžiavimo vitaminu C?


1.Sintetinės kilmės vitaminą C vartokite tik esant indikacijoms. Tai ne saldainis, o cheminė medžiaga, kurią turėtų skirti tik gydytojas. Vienintelė šiai dienai pateisinama vitamino C vartojimo indikacija yra vitamino C trūkumas- tai yra skorbutas. Skorbuto tikrai nediagnozuosite patys namuose. Šią diagnozę turi nustatyti gydytojas.

2. Prisiminkite, jog vitaminas C negydo peršalimo. Jis taip pat negydo nei kataraktos, nei vėžio, nei širdies kraujagyslių susirgimų, nei vaginitų, nei plaučių uždegimų. Patys savo nuožiūra šių ligų juk negydote. O papildomai vitaminus turėtų skirti tik jus gydantis gydytojas.

3.Jeigu jau neįsivaizduojate savo gyvenimo be vitamino C tabletės, tai gerkite ją tik šiais atvejais:

-Jeigu jūsų mityba šiuo metu tikrai yra labai skurdi - tai yra, jeigu jūs visiškai  nevalgote nei vaisių, nei daržovių, nei uogų.

-Jeigu jūs ilgą laiką gyvenate ekstremalaus klimato sąlygomis. Pavyzdžiui ilgam esate išvykę į Antarktidą, kelis mėnesius plaukiosite jūroje, kur tikrai trūks ir vaisių ir daržovių.

-Jeigu jūs sergate liga, kai vitamino C pareikalavimas yra padidėjęs- pavyzdžiui sergate aktyviu infekciniu susirgimu, gydytojas nustatė, jog jums trūksta geležies ar baltymų. Vitamino C vartojimas taip pat yra pateisinamas šaltuoju metų laiku.

4. Vartokite tik natūralios kilmės vitaminą C. Jį gausite gerdami arbatą su citrinu, valgydami šviežius vaisius, gerdami erškėtrožių nuovirą, kompotus iš šaltalankio, svarainio ar serbentų.

Būkite sveiki.

1 komentaras:

  1. Buvau įsitikinusi (nes ir pažįstami sakydavo, ir internete skaičiau), kad vitamino C negalima padauginti - visi aplink sakydavo, kad jo perteklius tiesiog pasišalina iš organizmo savaime... O kaip yra su kitais vitaminais ir papildais - ar įmanoma jų padauginti ir kiek tai yra pavojinga? Taip pat ar jų galiojimo laikas yra panašus kaip ir vaistų, ar visgi galima vartoti ilgiau? Aktualu, nes maisto papildai, vitaminai, antioksidantai internetu pigiau, todėl perku dažniausiai iš karto didesnį kiekį... Tačiau jei jau alergijų gali būti, tai tuomet gal ir į galiojimo laiką reikėtų labai griežtai žiūrėti...

    AtsakytiPanaikinti