Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Kaip balinti dantis namuose

Kaip balinti dantis namuose ir nepakenkti savo sveikatai ?


Ar teko susimąstyti, kad akinamai balti dantys jau senokai tapo kasdienybe. Tačiau dantis balinančios procedūros yra gana brangios. Prekybininkų parduodamos pastos ir dantų juostelės taip pat nėra pigus malonumas,tačiau niekas negarantuoja, jog šios procedūros nepakenks jūsų dantų emaliui. Ką daryti?Švytinčią šypseną galite išsaugoti ir patys pasitelkdami namines priemones, tačiau turėsite ja rūpintis pastoviai. Tokio naminio dantų balinimo pliusų yra nemažai.

Kokie jie?


1. Balinant dantis naminėmis priemonėmis ne taip stipriai pakenkiami dantys.Tai reiškia, jog bus mažiau šansų, jog dantys taps jautrūs.2.Dantis namuose galite dažniau nei profesionalo kabinete.3. Dantų balinimui namuose jūs tikrai sugaišite mažiau laiko, nei profesionalo kabinete.

Kaip gi balinti dantis namuose?


1 receptas- balinimas su valgomosios sodos milteliais

Vienas iš labiausiai paplitusių būdų, žinomas nuo senovės yra pigus ir efektyvus. Dantis galima balinti su valgomosios sodos milteliais. Šitaip dantis galite balinti valydami juos su dantų pasta arba be jos.Receptas visai paprastas. Imamas vienas valgomasis šaukštas valgomosios sodos miltelių ir šiek tiek praskiedžiamas vandeniu. (Kad gautumėte košelę). Šią košelę tepkite ant dantų ir palikite ją 10 minučių. Sunkiausia bus susilaikyti nuo seilių rijimo.Jeigu nenorite terliotis su sodos milteliais- sumaišykite sodos miltelius su dantų pasta ir šia pasta išsivalykite dantis.Po to išskalaukite burną paprastu vandeniu. Prekyboje jau senokai  yra dantų pastų, kurių sudėtyje yra sodos miltelių.Koks yra šio balinimo būdo minusas? Soda yra abrazyvinė medžiaga. Ji šlifuoja dantis ir mechaniškai kenkia jūsų dantų emaliui. Vartojant ją ilgą laiką- per 10-20 metų, galite tikrai pakenkti savo dantims.

2 receptas -  dantų balinimas su obuolių actu

Šis būdas dar paprastesnis. Jums nieko nereikės tepti. Tiesiog praskalaukite burną skiesto obuolių acto gurkšneliu. Po to burną praskalaukite šiltu vandeniu. Skonis tikrai bus nekoks, tačiau reguliariai skalaujant burną, dantys tikrai pašviesės.Kai kas rekomenduoja sumaišyti sodą su keliais acto lašeliais ir šia košele balinti dantis. Deja, toks būdas tikrai nebus labai sveikas, nes soda reaguos su actu, o šios reakcijos produktas gali tikrai pakenkti jūsų dantų emaliui.Pliusas - dantys pabalsMinusas- Obuolių actas tikrai balina dantis, tačiau tai yra rūgštis. Visos rūgštys tirpdo dantų emalį. Neretai yra patarinėjama  dantis trinti citrinos žievele arba juos skalauti citrinos sultimis. Citrinos sultys tikrai balina beveik viską,- ne tik dantis. Tačiau tai yra rūgštis, kuri visų pirma ardo dantų emalę.


3 receptas - dantų balinimas su braškėmis ir soda


Kelias braškes ištrinkite su valgomuoju sodos šaukštu ir šia košele balinkite dantis.Košelę ant dantų reikėtų laikyti bent 10 minučių.Pliusas- braškės balina dantis ir šalina dantų akmenis.Minusas- braškėse yra vaisinių rūgščių, kurios tikrai ne tik išbalins bet ir gerokai patirpdys jūsų dantų emalį.

4 receptas - dantų balinimas su arbatmedžio aliejumi


Apie šį dantų balinimo būdą ko gero dar girdėjote nedaug. Kuo jis ypatingas?Šis aliejus naudojamas dantų valymui,. Iš pradžių išsivalote dantis su dantų pasta. Po to išplaunate dantų šepetėlį ir ant jo užlašinate kelis lašelius arbatmedžio aliejaus. (Jeigu norite - papildomai galite užlašinti ir citrinos aliejaus). Su šiuo aliejumi sudrėkintu šepetėliu dar kartą išsivalote dantis. Praskalaukite burną vandeniu. Viskas. Šią procedūrą reikėtų kartoti 2-3 kartus per savaitę. Sklando gandai, jog taip valydami dantis, galite atsikratyti dantų akmenų.Pliusas- dantys pabals, mažiau kenksmingų bakterijų gyvens jūsų burnos gleivinėje.Minusas- kol kas negirdėjom.

5 receptas - dantų balinimas su vandenilio peroksidu

Vienas iš labiausiai paplitusių dantų balinimo būdų. Vandenilio peroksido yra ir daugelio dantų balinimo pastų sudėtyje.Kas yra vandenilio peroksidas? Tai labai aktyvus skystis, kuris jungiasi su oru ir išskiria į jį deguonį bei vandenį. Vandenilio peroksidas yra lengvai dezinfekuojanti priemonė, tačiau su kūno audiniais gali liestis tik   3% koncentracijos junginys, - tai yra toks, kuris parduodamas vaistinėse. Didesnės koncentracijos vandenilio peroksidas stipriai nudegina gyvus audinius.Vienas iš labiausiai paplitusių būdu yra balinti dantis juos praskalaujant skiestu vandenilio peroksido tirpalu. Tiesiog išsivalykite dantis, o po to juos 30-60 sekundžių skalaukite tirpalu, pagamintu iš 1 dalies vandens ir 1 dalies 3% vandenilio peroksido tirpalo.Taip pasigaminsite 1.5 % vandenilio peroksido tirpalą. Skalaujant vyksta cheminė reakcija, kurios metu susidaro putos, todėl jų išsigąsti nereikėtų. Praskalavus, skystį reikia išspjauti, bet nenuryti. Po to 30 minučių negalima nei valgyti nei gerti.Kitas dantų balinimo būdas taip pat yra panašus, tik dantis balinti yra siūloma balinti 1%-vandenilio peroksido tirpalu, kurį gausite paėmę 1 dalė 3% tirpalo ir 2 dalis paprasto vandens. Po tokio skalavimo dar siūloma perskalauti dantis paprastos druskos tirpalų.  Toks dantų balinimas nėra laikomas labai kenksmingu, tačiau taip pat turi savų minusų.Dantų priežiūros specialistai teigia, jog dantis balinančiuose mišiniuose vandenilio peroksido neturėtų būti daugiau nei 0.1%. Tačiau toks vandenilio peroksido kiekis paprasčiausiai neveikia.Prekyboje parduodami dantų balinimo rinkiniai turi cheminių medžiagų, kurios burnoje jungiasi su seilėmis ir skyla į vandenilio peroksidą. Kokios koncentracijos peroksidas tuo metu yra burnoje,praktiškai galima tik spėlioti. Ilgą laiką balinant dantis vandenilio peroksidu galite jiems ir pakenkti,- nes ši medžiaga skverbiasi po dantų emaliu. Koks yra ilgalaikis vandenilio peroksido poveikis jūsų sveikatai, taip pat nėra labai gerai aišku.Kol kas yra aišku tik tiek- kad dantys išliktų balti, juos balinti reikia pastoviai.

O kaip rūpintis savo šypsena, jog ji išliktų balta?



  • Visų pirma venkite bet kokio maisto, kuris tamsina dantų emalį ar ant jo palieka dėmes.
  • Nerūkykite.
  • Negerkite stiprios juodos kavos ar juodosios arbatos.
  • Negerkite tamsios spalvos sulčių ir vyno.

Kada nereikėtų balinti dantų ?


Dantų gydytojai vienareikšmiškai pasisako, jog dantų nereikėtų balinti, jeigu:

  • Jūsų dantys yra labai jautrūs.
  • Jūsų dantų plombos yra aiškiai matomoje vietoje, ir bus labai aiškiai matomos po dantų balinimo.
  • Jūsų dantyse yra daug plombų.
  • Jūs esate alergiški vandenilio peroksidui.
  • Jūsų dantys yra stipriai pakenkti dantų ėduonies ar jūsų dantų emalis yra labai pakitęs.
  • Jūs laukiatės.
  • Jūs maitinate krūtimi.
  • Jūs esate nepilnamečiai, tai yra dar nesulaukėte brandaus amžiaus.


1 komentaras:

  1. Pakankamai išsamus straipsnius, naudoju balinimui produktus su arbatmedžiu aliejumi, tuo pačiu puiki higienos priemonė. Tačiau taip pat kartais apsilnakau ir profesionalioms paslaugoms. bent kartą per metus dantų balinimas ir burnos higiena - pas odontologą.

    AtsakytiPanaikinti