Apkartusi grietinė .Ar tikrai tiktai karvutė kalta?
Grietinė, ypač naminė genda savotiškai- apkarsta. Ypač gerai tai žino ūkininkai, kurie patys augina vieną ar dvi karvutes.
Tačiau ar visada grietinė būna karti, dėl to, kad ji sugedo?
Kartus pienelis - dažnokai pasitaikanti ekologinio ūkio problema,
Kodėl pienas apkarsta?
1. Karvutė jau baigia maitinti veršelį. Taip taip. Laktacijos periodas baigiasi ir karvutės pieno skonis jau deja kartus. Saldus pienas- tik mažam veršeliui.
Moksliškai tai aiškinama padidėjusiu karvutės pieno rūgštingumu baigiantis laktacijos periodui
2. Karvutės ganykloje- auga netinkama žolė. Karvutės ganėsi prastoje ganykloje.
3. Dėl to, kad pienelis apkarto kalta nebūtinai karvutė. Gal būt kažką pakeitėte dezinfekuodami pieno talpas, milžtuves ar kitus indus ir rykus, su kuriais liečiasi pienas.
O gal karvutės tešmenį blogai nuvalėte nuo muilo?
4. Cheminiai produktai, pieno indų kasdieninei sterilizacijai galėjo būti pirkti iš kito tiekėjo- gal būt nusipirkote falsifikatą? Kai kurie cheminiam indų sterilizavimui naudojami tirpalai gali suteikti kartų skonį į jais sterilizuotą indą supiltam pienui.
Dažniausiai taip atsitinka, jei blogai išskalaujami cheminiu būdu sterilizuotos pieno talpos. Užsilikę chemikalai reaguoja su pienu ir sudaro kartaus skonio druskas. Jos būna specifinio skonio. Iš esmės- karstelėjusi grietinė nebūtinai galėjo būti ir sugedusi.