Svarbiausias įrašas

Acto rūgštis

Acto rūgštis

 Acto rūgštis 




Sinonimai- Acetic acid, acidum aceticum,  Уксусная кислота

Acto rūgštis taip pat susidaro vyne natūralaus vyno rūgimo metu. Acto rūgšties formulė panaši į citrinų ir vyno rūgšties formules. Tačiau natūralios acto rūgšties gamtoje aptinkamuose maisto produktuose nėra. Ji randama tik maisto produktų perdirbimo metu.  Acto rūgštis natūraliai susidaro vyno rūgimo procesų metu kai oksiduojasi alkoholis. Natūraliose vaisių sultyse esantys cukrūs natūralaus rūgimo proceso metu oksiduojasi jei į rūgstančias sultis patenka oro ir susidaro vynas, - kurio sudėtyje yra alkoholio junginių. Galutinis šių sulčių rūgimo produktas yra acto rūgštis. 

Actas yra natūralus sulčių rūgimo produktas, kurio maistinė vartojimo koncentracija įprastai yra 4-5 procentai acto rūgšties vandeninio tirpalo. 

Pramoniniu būdu gaminama acto rūgštis yra išgaunama iš medienos drožlių - šis procesas vadinamas distiliacija. Pirminis šios distiliacijos produktas vadinamas piroligenine rūgštimi.

Acto rūgštis reikalinga maisto pramonei kaip specifinis maisto produktas ir prieskonis, tačiau jos vartojimas yra labai griežtai reguliuojamas tarptautinių įstatymų. Acto rūgšties naudojimas gėrimų gamybai yra griežtai uždraustas.

Senovės romėnai gamindavo  saldų gaivinantį acto gėrimą, kurį vadino "sapa". Šio gėrimo gamybai buvo naudojami švino milteliai. Taip atsirado pirmieji apsinuodijimo švinu aprašymai medicinos istorijoje. Gėrimas neretai sukeldavo masinius apsinuodijimus. Švino acetatas- švino acto druskos buvo viduramžiais buvo vadinamos Saturno druska arba Saturno švinu.

100 procentų koncentracijos acto rūgštis yra vadinama ledine arba ledo rūgštimi.

70 procentų koncentracijos acto rūgštis yra vadinama acto esencija.

3-15 procentų koncentracijos acto rūgštis yra vadinama actu.

Kasdieniniam vartojimui - stalo acto koncentracija yra ne didesnė nei 3-4 procentai.