Svarbiausias įrašas

Ar vitaminai akims gali apsaugoti nuo glaukomos?

Arbatos grybas- Kombucha- ar tikrai toks stebuklingas?

Arbatos grybas- Kombucha- ar tikrai  toks stebuklas?


Pastaruoju metu iš lūpų į lūpas plinta paslaptingai skambantis kombucha gėrimo pavadinimas. Kalbama, jog šiuo gėrimu jau nuo seno mėgaujasi Japonijos geišos, beit tokios garsenybės kaip Gwyneth Paltrow ir Orlando Blumas.  Iš tiesų jis jau parduodamas beveik kiekvienoje save gerbiančioje Amerikiečių sveiko maisto parduotuvėje. Pavadinimas mane sudomino ir nutariau pasidomėti, kas gi čia per stebuklas. O šį stebuklą, pasirodo mačiau pas savo kaimynę ant palangės prieš geras 4 dešimtis metų. Ir vadinosi jis paprastai- arbatos grybu. Kiek pamenu, augo jis trijų litrų stiklainyje ir atrodė visiškai kaip medūza- blyškus ir bespalvis. Kaimynė su pasigardžiavimu kiekvieną rytą gerdavo neaiškios spalvos skystį ir sakydavo, jog jis padeda išsaugoti jaunystę ir plaukų žvilgesį. Anais laikais šis grybas man kėlė tokį siaubą. kad paragauti stebuklingojo gėrimo taip ir nedrįsau. 

Laikai keičiasi, žmonės kaip ir visur gimsta ir miršta, bet geras senas arbatinis grybas vėl grįžta į madą. Kuo gi jis toks ypatingas?

Pasirodo, jog su šiuo grybu nuo jau bene tūkstantį metų draugauja kinai, japonai ir korėjiečiai. Šiuose kraštuose jis laikomas sveikatos eliksyru. kuris gali išsaugoti jaunystę, sveikatą , padėti išlaikyti grakščią figūrą ar stangrią odą.

Grybo istorija

Arbatos grybo gebėjimą saugoti sveikatą pirmieji aprašė Kinai maždaug 250 metais prieš mūsų erą. Taigi, su šiuo grybu, žmonija draugauja jau daugiau nei du tūkstančius metų. Tuo metu kinų gydytojai teigė, jog šis grybas padeda subalansuoti paslaptingos Či energijos tėkmę ir padeda virškinti maistą. Europos teritorijon šis grybas pateko per Rusiją apie 1905 metus. Į Rusiją, o vėliau ir Europą jį atvežė kareiviai, dalyvavę Rusijos ir Japonijos kare.Pirmasis oficialus šios arbatos grybo aprašymas Europoje pasirodė 1913-aisiais. Tačiau europiečių šis gėrimas tuomet nesužavėjo, o rusams tiko ir patiko, mat savo skoniu kažkuo priminė visų mėgiamą girą.

Taigi, paslaptingąjį grybą žmonija pažįsta jau gana senokai. 

O kas gi tai per grybas? Iš tiesų tai nėra joks  grybas. Šis į medūzą panašus arbatoje gyvenantis darinys yra dviejų mikroorganizmų sankaupa- tiksliau jų kolonija. Grybo viršutinė dalis yra blizganti ir standi- ji yra sudaryta iš mielių grybelių. O šio grybo apačioje kabantys siūlai yra acto rūgšties bakterijų sankaupa. Pats grybas ir yra šios dvi sulipusios bakterijų kolonijos. Abi bakterijų rūšys yra labai nereiklios aplinkos sąlygoms. Tam, kad jos išgyventų, tereikia tik saldaus arbatos tirpalo. Ar tai vienintelis toks grybas? Tikrai ne. Žmonijai taip pat pažįstamas pieno grybas ir ryžių grybas - kurie taip pat tėra panašios bakterijų kolonijos. Tačiau arbatinis grybas šiai dienai yra labiau ištyrinėtas.

Ar šis grybas tikrai gydo?

Arbatos grybu nuo seno buvo gydomi virškinimo sutrikimai - vidurių užkietėjimas, vidurių pūtimas. Jis tikrai buvo ir tebėra geriamas siekiant numesti kelis papildomus kilogramus. Mokslininkai gilinosi į šio ,,grybo" išskiriamų medžiagų sudėtį. O ji tikrai nėra bloga- šioje giroje yra  gana daug acto ir gana daug vitaminų- vitamino C, B grupės bei vitaminų PP bei vitamino D. Rasta joje taip pat ir organinių rūgščių, fermentų bei pigmentų. 

Šio grybo fanatikai teigia, jog arbatos grybas stiprina imunitetą, naikina žalingas bakterijas ir tuo pat metu padeda išsaugoti natūralią žarnyno mikroflorą. Taip pat daug kalbama ir apie tai, jog šis gėrimas gali sustiprinti vargstančią širdelę ar padėti sergantiems kepenų ligomis, ateroskleroze ar net vėžiu.  Reklamoje nereitai teigiama, jog šis grybas veikia kaip natūralus probiotikas. Ar taip tikrai yra, niekas pasakyti tiksliai negali, nes rimtų klinikinių tyrimų atlikta nėra. O liaudiški pastebėjimai su medicina neretai prasilenkia. 

Priešingai, yra nuomonių, jog arbatinis grybas nėra visiškai nekaltas. JAV Maisto ir Vaistų Kontrolės tarnyba (FDA) šį grybą priskiria prie potencialiai pavojingų žmogaus sveikatai produktų. Taip buvo paskelbta remiantis vienu šį gėrimą kelis mėnesius vartojusios moters mirties atveju. Kiek šiuo atveju buvo kaltas arbatos grybas nėra aišku, tačiau grybo auginimo ir laikymo sąlygos kiekvienu atveju yra individualios.  Užsienyje šis grybas yra neretai auginamas keraminiuose puoduose. Kadangi rūgstant cukrui susidaro actas, iš keraminės glazūros į gėrimą gali patekti puodų glazūroje esantys sunkieji metalai, o jų tarpe ir švinas. Taigi, būtent dėl šios aiškios priežasties užsienio medikai juo labai nesižavi. Vertėtų prisiminti, jog auginant šį grybą, sterilumo sąlygų beveik niekas nesivaiko, dėl ko į jį gali patekti ir kitokių žalingų bakterijų, kurios gali sukelti pavojų jūsų sveikatai. Šiai dienai žinoma, jog arbatos grybas veikia panašiai kaip probiotikas, gali padėti kovoti su vidurių užkietėjimu ir taip pat gali padėti mažinti svorį. Tačiau tai tėra ir viskas. Stebuklingosios grybo savybės mediciniškai nėra įrodytos. Arbatinis grybas  yra mielių ir acto bakterijų koloniją, kurią grubiai tariant turite auginti ne mažiau kaip savaitę ant savo palangės. Na iš tikro- ar jūs tikrai norite rizikuoti savo sveikata ir gerti tai, kas kelias savaites rūgo ant jūsų  ar kieno nors kito palangės? O ir parsinešę ar nusipirkę šį grybą auginimui ar būsite visiškai tikri, jog jis nėra kuo nors užterštas, juolab ar jis buvo laikytas švariai ir tinkamai?

Ar šis grybas tinka visiems? 

Tikrai ne. Arbatos grybas tikrai netiks sergantiems cukralige, taip pat kenčiantiems nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo ar skrandžio opų. Nėra jis rekomenduojamas nei būsimoms mamoms, nei mažiems vaikams, taip pat netinka ir patyrusiems traumas ar kaulų lūžius, bei insultą ar infarktą. 

1 komentaras:

  1. Sveiki. Puikus straipsnis. Ačiū, kad dalinatės informacija. Norėčiau įsigyti grybo auginti. Gal turite?

    AtsakytiPanaikinti